BLOG ZA TEBE

Svjetske poslovice - Ziba Edželović


Dana 08.12.2023. u maloj sali KSC Bugojno je održana promocija knjige „Svjetske poslovice“ Zibe Edželović. Knjiga je objavljena 2023. godine, a u njoj se nalazi izbor najznačajnijih i najprisutnijih narodnih poslovica iz svih dijelova svijeta.

Nijedan čovjek, nijedna zemlja, nijedan narod, nijedna narodna istorija, zapisao je Herder, ne liči na druge. Zato svaki narod ima svoju kulturu iz koje su se izrodile autentične narodne poslovice.

O knjizi su recenzenti napisali:

Prije pojave pismenosti u širem smislu te riječi, narodi su usmenim putem prenosili sve ono što je nastajalo među njima, a bilo je vrijedno... Tako su nastajale i narodno poslovice kao proizvod ljudskog iskustva. Sve ono što je određeni narod proživio i preživio, sažeto je u ovoj zgusnutoj formi kao iskustvo nakupljeno kroz život, kao opomena drugima da ne ponavljaju iste životne greške. 
Nedžad Milanović

Fraze u kojima su sažeti savjeti i različita iskustva ljudi u prošlosti, svima nama mogu poslužiti u pronalaženju odgovora na pitanje kako prihvatiti sve izazove pred nama, i kako percipirati život i budućnost koja dolazi. 
Mevlida Ridžal






O autoru
Ziba Edželović je rođena je 1957. godine u Gornjem Vakufu gdje je završila i osnovnu školu. Srednju ekonomsku školu pohađala je u Srednjoškolskom centru „Jura Mikulić“ gdje je proglašena učenicom generacije, te se već tada isticala svojim znanjem za književnost i općenito kulturu i umjetnost. Čitanje i istraživanje poznatih svjetskih dijela svih književnih žanrova postalo je kasnije njena glavna preokupacija, a najveća životna želja da napiše knjigu. Štampanjem ove zbirke svjetskih poslovica ispunila je svoj dugogodišnji san.