BLOG ZA TEBE

Ekart Tol


Ekart Tol (Eckhart Tolle) je rođen 16. februara 1948. godine u Njemačkoj. Do svoje trinaeste godine života je patio je od hronične tjeskobe protkane depresijom. Djetinjstvo je proveo u Španiji, a kao mladić je u Londonu studirao filozofiju, psihologiju i književnost. U dvadeset i devetoj godini života doživio je nešto što je nazvao „unutrašnjom transformacijom“, a što je postalo prekretnica u njegovom životu. Nakon toga u Londonu počinje raditi s pojedincima i manjim grupama kao savjetnik i duhovni učitelj i piše priručnike samopomoći u kojima iznosi svoje iskustvo.

Kasnijе se preselio u Kanadu gdje je počeo da piše svoju prvu knjigu „Moć sadašnjeg trenutka“ koja je objavljena 1997. godine, i doživjela veliku čitanost, kao i njegova naredna knjiga „Nova zemlja". Takođe drži predavanja širom svijeta. Tole kaže da nije pripadnik nijedne posebne religije, ali da je na njegov rad uticao širok spektar raznih duhovnih učenja i religija.

MISLI

- Možeš dozvoliti da izgubiš nešto što posjeduješ, ali nikad ne dozvoli da izgubiš sebe.

- Ne postaješ dobar time sto pokušavaš da budeš dobar, nego pronalaženjem dobrote koja je već u tebi i kojoj trebaš dozvoliti da se pojavi.

- S gubitkom ovisnosti ne postoji strah od gubitka bilo čega drugog.

- Ukoliko ne možete da prihvatite stvarnost, prihvatite to neprihvatanje.

- Ne traži dozvolu od svoga uma da se raduješ bilo čemu, jer će njegov odgovor uvijek biti "Ne sada", možda drugi put.

- Obilje dolazi samo onima koji ga već imaju, jer je ono prije svega unutrašnje stanje našeg duha.

- Kada odbaciš očekivanje da će te čovjek, situacija, mjesto ili predmet učiniti zadovoljnim, lakše ćeš biti prisutan u sadašnjem trenutku, jer to više ne očekuješ.

- Da li ste ikada vidjeli hrast u stanju stresa, žabu koja pati od niskog samopouzdanja, mačku koja ne može da se opusti, ili pticu opterećenu uvredom. Naučite od njih umijeće prihvatanja sadašnjosti.   

- Zadovoljstvo je uvijek dobiveno od nečeg izvan tebe, dok radost izvire iz tebe.

- Bit će vam potrebno vrijeme dok ne shvatite da vam ono uopće nije potrebno kako biste bili ono što jeste.

- Kada izgubite dodir s unutrašnjim spokojem, gubite dodir sa samim sobom. Kada izgubite dodir sa samim sobom, gubite sebe u svijetu.

- Istinska inteligencija radi u tišini. Tišina je izvorište kreativnosti i rješenja problema.

- Neke promjene izgledaju negativne na površini, ali one su često prostor za dolazak nećeg novog što će se pojaviti u vašem životu.

- Shvatite duboko u sebi da je sadašnji trenutak sve što imate. Učinite SADA svojim primarnim fokusom u životu. Nikada nije postojalo vrijeme da vaš život nije bio sada, niti će ikada postojati.

- Nelagoda, anksioznost, tenzije, stres, brige - svi oblici straha - izazvani su s previše budućnosti i premalo sadašnjosti. Krivnja, žaljenje, srdžba, nezadovoljstva, tuga, ljutnja i svi oblici nepraštanja su izazvani od strane previše prošlosti i premalo sadašnjosti.

- Prepoznavanje dobrog koje već imate u životu je temelj sveg obilja.

- Ponekad je otpuštanje stvari čin daleko veće snage nego odbrana ili zadržavanje stvari.

- Život nije toliko ozbiljan koliko ga um čini takvim.

- Osnovni uzrok nesreće nikad nije situacija, već vaše misli o njoj. Budite svjesni vaših misli. odvojite ih od situacije.

 -Smrt je uklanjanje svega što vi niste. Tajna života je „umrijeti prije smrti“.

- Prihvatite - a zatim djelujte. Štogod da sadašnji trenutak sadrži, prihvatite ga kao da ste ga sami odabrali. Uvijek radite zajedno s njim a ne protiv njega.