BLOG ZA TEBE

Mooji


Anthony Paul Moo-Young, poznat kao Mooji, je rođen 29. januara 1954 u Port Antoniu na Jamajci. Godine 1969. se preselio u London gdje trenutno živi. Radio je u Londonskom ‘West End’ kao ulični crtač portreta mnogo godina, onda kao slikar i mozaičar sastavljajući slike od komadića obojenog stakla, a kasnije kao učitelj na Brixtonskom koledžu. 

Dug period bio je znan kao Tony Moo, ali sada je poznat kao Mooji. Sljedbenik je čuvenog advaita Gurua (Sri Harilal Poonja) ili Papajia, kako su ga zvali njegovi sljedbenici. Godine 1987. Mooji je upoznao jednog kršćanskog mistika, i kroz to iskustvo je doživio radikalnu promjenu u svijesti, toliko duboku da je izvana izgledao za mnoge ljudi koji su ga poznavali kao potpuno druga osoba. Nakon sto je doživio duboku unutrašnju transformaciju, tu spoznaju danas dijeli sa drugim ljudima. Putuje po cijelom svijetu, gdje održava Satsange, intenzive i kampove. Uvijek je otvoren za susret sa iskrenim tragaocima, ma odakle dolazili.

MISLI

- Pusti neka dođe bilo koja misao, osjećaj, emocija, budi poput prostora, svaka aktivnost se događa u tebi, ali ništa od toga nisi ti, to su samo pojave koje se javljuju i nestaju.

- Ne podsjećajte ljude na bol, patnju, iluzije sa kojima su se poistovjetili, podsjetite ih na slobodu i ljubav koju su izgubili.

Ne moraš steći slobodu, već moraš izgubiti vezanost.

Sve se događa spontano, cijeli život je spontan, samo Budi, dozvoli da bude što jest, nemoj pokušavati popravljati. Ideja da smo mi kreatori stvarnosti proizvodi probleme. 

- Sve misli su same po sebi jednako beznačajne, ali vaše vjerovanje u njih im daje život. Kada vam se misao čini jako snažnom, to je samo zato što vi vjerujete u nju.

Ovo je tijelo smrtno, ali besmrtno Biće kreče se u njemu.