BLOG ZA TEBE

Pjer Ogist Renoar


Pjer Ogist Renoar (Pierre-Auguste Renoir) 1841. - 1919., francuski je slikar i jedan od najistaknutijih predstavnika impresionizma. Renoir je isprva slikao pod uticajem realizma, ali 70-ih godina razvio je vlastiti izraz, karakterističan po svjetloružičastim oker i modrim tonovima, te se priključuje impresionistima.

U svoja djela scena iz svakodnevnog života, aktove, mrtve prirode, pejzaže, ovaj plodan umjetnik je uvijek unosio svoje emocije. Međutim, dok su njegove slike odisale igrom s bojama, svjetlošću i pune primamljive i, čak, svečane živosti, on sam nije djelovao kao sretan čovjek. Renoir je bio napet, nemiran i zahtjevan duhom. On je često zanemarivao ljude oko sebe. Jednog dana bi bio zadovoljan sobom i hvalio bi se, a već sutradan pokazivao je svoju duboko ukorijenjenu nesigurnost.

Slikao je život Pariza na ulicama i teatru i narodnim zabavištima. Česti su motivi kupačica, ženskih i dječjih glava. U čulnom i nagonskom zanosu za ljepote viđenog svijeta slikao je sve do duboke starosti. Kada mu je reuma ukočila prste slikao je kistom vezanim za šaku. 

Zanimljivo je da je on težio tome da proslavi nesavršenost kao osnovni vid ljepote, međutim, sam se nije ustručavao da svoje modele uljepša kako bi dobio izgled kakav želi da stvori. Ostavio je vrlo veliki broj radova. Bavio se i litografijom i bakropisom, a posljednjih godina života i kiparstvom.

Poznatija djela:
                                                      .       
         Ples kod Moulin de la Galette

          Djevojčice za pianom 
  
Ambrele

Kantri ples