BLOG ZA TEBE

Visoko - Dolina piramida


Kao što je poznato istraživanja su započeta u aprilu 2005. godine kada je Semir Osmanagić postavio hipotezu o postojanju kompleksa piramida i mreže podzemnih tunela, a nastavljena 2006. godine formiranjem neprofitne Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”. Pretpostavlja se da u Visočkoj dolini piramida postoji više piramida različite visine: piramida Sunca (Visočica) viša od 220 metara, piramida Mjeseca (Plješevica) visoka 190 metara, piramide bosanskog Zmaja (Buci) 90 metara, te obrađenih uzvišenja Hrama Majke Zemlje (Krstac) i Piramide Ljubavi (Cemerac).

Takođe se vrše i iskopavanja podzemnih tunela  ispod Bosanske doline piramida gdje postoji kompleksna mreža prolaza, raskrsnica, prostorija i podzemnih vodenih akumulacija. Otkriće ovog labirinta je najavio pronalazač bosanskih piramida dr. sci. Semir Osmanagić u svojoj knjizi iz 2005. godine bazirajući svoju hipotezu na sličnim primjerima podzemnih tunela u Egiptu, Kini i Meksiku. Do tada se u Visokom smatralo da je niski ulaz i pedesetak metara tunelskog prolaza prirodna pećina.

Brojni su posjetioci prahistorijskog podzemnog labirinta Ravne u Visokom, a koji se prema tvrdnjama članova Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”, proteže ispod Bosanske doline piramida. Ovaj podzemni labirint se odlikuje sa nekoliko energetskih fenonema, koja privlače veliki broj naučnika, ali i posjetilaca koji dolaze u potrazi za ljekovitim svojstvima ovog labirinta. Elektromagnetna polja, visoka koncentracija negativnih iona, ultrazvuk, infrazvuk, kristalno čista i energetski izuzetno potentna voda, sve su ovo komponente koje boravak u ovim podzemnim tunelima čine izuzetno ugodnim, a neki smatraju i ljekovitim.

Nasuprot piramide sunca na jednom uzvišenju je mjesto okupljanja ljudi iz organizacija HUESA, koja promoviše energetski turizam, i koji smatraju da na ovom uzvišenju postoji pojačano dejstvo energije koju sadrži čitav kosmos (univerzalna energija). Oni smatraju da na ovom mjestu mogu osjetit i povezat energiju sunca, čovjeka i zemlje u jednu cjelinu.