BLOG ZA TEBE

Teatarski festival BIH FEDRA


Teatarski festival BiH FEDRA je najstariji teatarski festival u Bosni i Hercegovini. Prvi put je održan 1959. godine u Travniku. Narednih godina je održavan kao festival najboljih amaterskih predstava u BiH. Festival je održavan u raznim BiH gradovima da bi se tokom osamdesetih godina prošlog vijeka udomaćio u Bugojnu. Na 30. Festivalu amaterskih pozorišta BiH, Organizacioni odbor mijenja naziv Festivala u FEDRA - Festival dramskih amatera BiH. 

Festival se nije održavao od 1992. do 2006. godine, kada se u organizaciji KSC-a Bugojno uspješno obnavlja njegov rad pod nazivom „Teatarski festival BiH FEDRA“. Od tada se održava svake godine u Bugojnu. Partner u realizaciji Festivala je Teatar FEDRA Bugojno. Festival je uspostavio je saradnju sa sličnim festivalima u drugim državama s kojima povremeno razmjenjuje najbolje predstave.


51. Teatarski festival BiH FEDRA se tradicionalno održao od 13. do 20. jula 2023 godine. Kao i svake godine, vrijedni teatarski entuzijasti kako iz Bugojna tako i iz cijele Bosne i Hercegovine, pripremili su sedmicu dana teatarske i umjetničke čarolije i igre koja će predstaviti najbolja ovogodišnja dostignuća amaterske teatarske scene. Stručni žiri su činile Božana Bijelić (prvakinja Dječijeg pozorišta Republike Srpke), Dženita Imamović Omerović (docentica na predmetu Gluma na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu) i Adrijana Gavrić (producentica i prezenterka emisije „Scena“; na N1 televiziji.)

FEDRA je oaza pozorišne strasti i kreativnosti, mjesto ne samo izvanrednih predstava, već iinspirativna platforma za razmjenu ideja, umjetnički rast i saradnju. Od 1959. godine do 2022. na Festivalu FEDRA je izvedeno 596 predstava. U zvaničnoj konkurenciji 550, gosti iz Hrvatske 13, FEDRICA 15 i nezvanični program 18. Po slobodnim procjenama na Festivalu je do sada učestvovalo više od 3.000 amatera, a predstave je vidjelo više od 150.000 gledalaca.

Selektor 51. FEDRE je Vahid Duraković, magistar dramaturgije, a u svom izvještaju se osvrće i na to kako je protekla sama selekcija:

Od kraja marta do kraja maja kao selektor sam odgledao sedamnaest predstava. Petnaest sam gledao uživo, što je, pretpostavljam, najveći broj predstava odgledanih uživo od 2006. kada je obnovljen Festival FEDRA. Tome je, zasigurno, doprinijela i činjenica da je direktor Festivala Mirza Idrizović donio odluku da troškove puta (gorivo i dnevnice) selektoru plaća JU Kulturno sportski centar Bugojno (organizator Festivala), a ne teatri koji pozovu selektora kakva je bila praksa do ove godine.

Gledanje predstava uživo mi je omogućilo bolji uvid u vrijednosti predstava, okruženje i infrastrukturu u kojim se predstave izvode kao i razgovor s većinom autorskih kreatora poslije predstave. U tim razgovorima smo otvoreno analizirali predstavu i ukazivali na vrijednosti ali i nedostatke predstave. Vjerujem da je i taj razgovor većini teatra bio koristan i otvorio neke perspektive za dorade predstava.

U takmičarskom programu 51. Teatarskog festivala BiH FEDRA svoje mjesto su našle teatarske trupe iz Travnika, Živinica, Trebinja, Konjica, Mostara, Tuzle, Nove Bile i Bugojna sa svojim predstavama. To su: 

1Hrvatsko amatersko kazalište Travnik „Oblaci“ (Elvis Bošnjak) režija Ante Bilić

2. UG za pozorišnu djelatnost „Scena“ Živinice, JU BKC Živinice „Bašeskija, san o Sarajevu“ (Darko Lukić) režija Suad Avdagić i Murat Hasanagić

3. Gradsko pozorište Trebinje, Kulturni centar Trebinje „Pomračenje“ (Paolo Genovese, Miloš Lučić) režija Miloš Lučić

4. Amatersko pozorište „Neretva“ Konjic „Sizif od Bosne“ (Ajdin Tinjak) režija kolektiv

5. Mostarski teatar mladih „Smrt je moja ljubav“ autorski projekat Sead Đulić

6. Pozorište mladih Tuzla i Srednja „Savremeno umjetnička škola“ „Hoću kući“ (po motivima teksta „Kući“ Ljudmile Razumovske, adaptacija: Amila Beširović) režija Adnan Mujkić

7.  Kazalište mladih „Korifej“ „Ženski snovi“ (Ana Dragozet) režija i dramaturgija Anela Križanac;

8. Dječije pozorište Eko Art Bugojno „Bardov'ce“ (prema ideji L. Vejd) režija i dramaturgija kolektiv

9.Teatra FEDRA Bugojno „Pred njom je život“ (Amel Ugarak po motivima tekstova Maje Pelević i Mire Gavrana) režija Amel Ugarak


U pratećem programu FEDRICA najmlađa publika je mogla uživati u predstavama DP Eko Art Bugojno, “Patuljak vam priča” i Teatar FEDRA Bugojno (dječija scena) “Šašavi svijet”. Pored toga u pratećem programu smo gledali i AP “Neretva” Konjic sa monodramom “Bujrum moji” i Teatar Kuntrata iz Hrvatske sa predstavom “Lumin”.

U festivalskom programu svako je mogao pronaći nešto za sebe, stoga su u pratećem programu održane i dvije promocije knjiga, „BOSANSKOHERCEGOVAČKA TEATROLOGIJA - nakon Drugog svjetskog rata“ (Tina Laco) i “Ponor” (Nedžad Milanović), a tokom cijelog festivala publika je mogla posjetiti izložbu slika Mirsada Konstantinovića iz fundusa Umjetničke galerije BiH.

Na kraju, FEDRINA kreativna laboratorija ni ove godine nije zaostajala sa radionicama za učesnike Festivala, ali i zainteresirane pojedince iz Bugojna. Ove godine to su radionice “Dramski odgoj” (Sead Đulić), „Fizički teatar s primjesom scenskog govora na bazi vježbi Grotowskog, Brechta i Brooka“ (Senad Milanović), te prezentacija radionica projekta „Teatar i ja: izgradnja životnih vještina kroz umjetnost“ (OKUP Bugojno kroz UNDP-ov projekat MAKERS uz podršku Porticus fondacije).


Svečana dodjela nagrada i proglašenje pobjednika 51. Teatarskog festivala BiH FEDRA upriličena je u na otvorenom, ispred KSC Bugojno.


Nagrada za životno djelo za doprinos razvoju teatra kao i predanosti u radu sa djecom i mladima dodjeljuje se: SEAD ĐULIĆ - umjetnički direktor MTM Mostar.

Pohvala ansamblu predstave:
„Bardovce“ DP Eko Art Bugojno za istraživački postupak i promišljanje tema koje su za ovaj uzrast jako važne.

„Pred njom je život“ Teatar Fedra Bugojno za sjajnu partnersku igru i hrabrost da se progovori o poziciji žene u društvu.

Nagradu za najboljiu scenografiju:
Suad Avdagić za predstavu „Bašeskija, san o Sarajevu“ UG za pozorišnu djelatnost SCENA Živinice, JU BKC Živinice

Nagradu za najbolju kostimografiju:
Lidiji Bilić za kostimografiju u predstavi „Oblaci“ Hrvatsko amatersko kazalište Travnik.

Nagrada za najbolju autorsku muziku i dizajn zvuka:
Vuk Milojević za autorsku muziku i dizajn zvuka za predstavu „Pomračenje“ Gradskog pozorišta Trebinje.

Nagradu za najbolji autorski projekt:
Ansamblu predstave „Sizif od Bosne“ amaterskog pozorišta Neretva Konjic

Nagrada za nabolju kolektivnu glumačku igru:
„Pomračenje“ Gradsko pozorište Trebinje

Nagrada za najboljeg mladog glumca i glumicu:
Vedad Naimkadić
Za ulogu Žutog u predstavi „Hoću kući“ pozorišta mladih Tuzla i Srednja „Savremeno-umjetnička škola“ Tuzla, koji je na vjeran način prikazao slijepog dJečaka sa društvene margine.

Muris Bušatlić
Za ulogu Willy-a u predstavi „Bradovce“ DP Eko art Bugojno – uvjerljiva scenska igra, odlična dikcija i prisustvo na sceni.

Emana Tabaković
Za ulogu u predstavi „Smrt je moja ljubav“ MTM Mostar, koja sa izuzetnom unutarnjom radnjom i lakoćom pokreta približava nas svijetu mladih osoba koji se bore sa depresijom.

Nagrada za najbolju mušku ulogu:
Darko Kurtović za ulogu Igora u predstavi “Pomračenje” Gradsko pozorište Trebinje.

Nagrada za najbolju žensku ulogu:
Amila Beširović za ulogu Tanje u predstavi „Hoću kući“ Pozorišta mladih Tuzla i Srednja „Savremeno-umjetnička škola“ Tuzla.

Nagrada za najbolju režiju:
Adnan MUJKIĆ, „Hoću kući“ Pozorište mladih Tuzla i Srednja „Savremeno- umjetnička škola“ Tuzla.

Najbolja predstava u cjelini:
Predstava „Ženski snovi“ - Kazalište mladih Korifej.
Satirična predstava „Ženski snovi“ u potpunosti iskorištava sva pozorišna i glumačka sredstava kreirajući svijet koji pronalazi put do publike. Četiri snažne i odlučne žene svojom uvjerljivom igrom nikoga nisu ostavile ravnodušnom.

FOTOGALERIJA FESTIVALA