BLOG ZA TEBE

Nacionalni park Una


Nacionalni park „Una“ se nalazi na krajnjem zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, na području općine Bihać, i pripada Unsko-Koranskoj zaravni. Obuhvata dolinske dijelove rijeke Une, Unca i padine Plješivice i Grmeča, odnosno Osječenice. Posebnost za rijeku Unu je izrazita dužina njenog sedrenog toka, s cijelim nizom pratećih fenomena (sedrenih spilja, sedrenih otoka, barijera i slapova), te raznim oblicima kotlina (Martin Brod, Kulen Vakuf, Klisa, Lohovo) i klisura kanjonskog tipa. Dolinski dio ovog zaštićenog područja je visinski smješten između 220. i 450. metara nadmorske visine.

Rijeke Una, Unac i Krka, kao tri bisera prirodne baštine Nacionalnog parka „Una“, čine spoj vrijednih prirodnih osobenosti, raznolikog i očuvanog prirodnog krajolika, iznimne ljepote te bogate kulturno-historijske baštine.

Rijeka Una kao najveća prirodna vrijednost po kojoj je Nacionalni park dobio ime, izvire u selu Donja Suvaja ispod planine Stražbenice u Hrvatskoj. U gornjem toku, od izvora do Bihaća Una nosi obilježja prave planinske rijeke i njeni sedronosni slapovi, bukovi i vodopadi predstavljaju prave bisere ljepote kao što su: veliki vodopad u Martin Brodu, Štrbački buk, Troslap, Dvoslap i Ripački slap. U Uni je posebno interesantan živi svijet koji i sam pridonosi stvaranju sedrenih tvorevina.

Rijeka Unac izvire kao mlinski potok, ispod planine Šator na 876. metara nadmorske visine. Svojim tokom kroz Nacionalni park do Martinbroda teče uskom klisurama, negdje dubine i do 350. metara. Ukupni tok je oko 66. kilometara, te ima visinsku razliku od oko 450 metara. Unac je prva velika pritoka Une koja je svojom čistoćom i hladnoćom oplemenjuje i rashlađuje.

Rječica Krka je dužine 5. kilometara i kao granična rijeka sa Hrvatskom, cijelim svojim tokom protiče kroz Nacionalni park. Izvire podno zaravni na kojoj se prostire selo Mali Cvjetnić gdje se pored izvora nalazi i stari mlin. Sam prilaz do izvora je jako zahtjevan, tako da daje mogućnost cjelodnevnog izleta, šetnju šumom kroz brdsko planinsko područje, i silazak u korito ove rječice.

Dijelovi rijeka Una i Unac predstavljaju pravi raj za ljubitelje ribolova metodom suhe mušice sa vodenom lopticom i varaličarenjem.

Nacionalni park „Una“ je biser prirode koji svojim ljepotom, historijom, ljudima, gastronomijom i drugim sadržajima, kao što je veoma popularni rafting, privlaći sve veći broj ljubitelja istinskog prirodnog ambijenta.