BLOG ZA TEBE

Vesela straža - knjiga


Dana 27.10.2023 godine u Kristalnoj sali Općine Bugojno je održana promocija knjige „Vesela straža“. Knjiga obuhvata  historijske priloge: Vesele Straže, Malog Sela, Sultanovića, Crnica, Vrpeči Jaklića, Bugojna, Golog Brda i Mračaja. Autor ove knjige je profesor Husein Čepalo.

U recenziji ove knjige (dr.sc.Dževad Drino) je napisao: Profesor historije u penziji, Husein Čepalo ( 1952, Prusac, općina Donji Vakuf) je najproduktivniji historičar Skopaljske doline u njenoj dugoj povijesti, sa deset objavljenih knjiga i cijelim svojim djelom nam stalno poručuje: Nemo doctus nascitur, niko se nije naučan rodio, otkrivajući nam skrivene i počesto zagubljene stvari o našem rođenom domu.

Promotori knjige su: Mulo Hadžić, dr. Ahmed Kico, dr. Dževad Drino.
Moderator promocije je Ahmed Čolak





O autoru
Husein Čepalo rođen je 18.02.1951. godine u Pruscu, Općina Donji Vakuf. Čepalo je u svojoj karijeri kao prosvjetni radnik predavao historiju i latinski jezik u srednjim školama u Zenici, Travniku, Novom Travniku, Bugojnu, Kupresu… Sada je u penziji. Cijeli svoj radni vijek posvetio je istraživanju i prikupljanju podataka o bogatoj kulturno-historijskoj baštini Donjeg Vakufa, Skopaljske doline i Srednje Bosne. Do sada je objavio deset knjiga.