BLOG ZA TEBE

Muzička kultura tradicija i nasljeđe u SBK - Almir Vrebo


Dana 13.04.2019. godine, u Kristalnoj Sali Općine Bugojno je održana promocija knjige “Muzička kultura tradicija i nasljeđe u SBK/KSB”, autora Almira Vrebe. Promotori knjige su bili: Magistar Munir Mešanović i profesori Olga Krezić i Nedžad Zukanović. Moderator promocije je bila novinarka Mevlida Ridžal.

Svi promotori su se složili da se radi o jednoj veoma vrijednoj zbirci koja obuhvata cijeli SBK kanton, sa njegovim muzičkim stvaralaštvom, muzičkom društvima, udruženjima, horovima i dr. Ovo je prva ovakva knjiga koja je u pisanom obliku obuhvatila muzičko stvaralaštvo Srednjobosanskog kantona, i koja može poslužiti kao motiv budućim istraživačima, znatiželjnicima i historičarima muzike.






O autoru
Almir Vrebo je rođen 16.05.1971. godine u Bugojnu. U ranom djetinjstvu pokazuje interes za muzikom, pa uporedo sa osnovnom završava i Osnovnu muzičku školu u rodnom Bugojnu. Nakon toga upisuje i završava Srednju muzičku školu u Zenici. Zatim svoje muzičko obrazovanje nastavlja na Nastavničkom fakultetu u Mostaru – odsjek Muzička kultura,i stječe zvanje Profesor muzičke kulture. Svoj radni vijek provodi radeći u više osnovnih i srednjih škola, osnivač je i voditelj Gradskog hora Bugojno, a iz hobija se bavi štimanjem i restauracijom klavira.