BLOG ZA TEBE

Fransisko Goja


Fransisko Goja (Francisco Goya) 1746. - 1828., je Španski slikar i graverBio je najvažniji evropski umjetnik svoga doba koji je izvršio ogroman uticaj u evoluciji slikarstva. Njegovi se zadnji radovi smatraju pretečom impresionizma. Živio je ponekad teško obuzdavajući svoju narav i svoje stavove, u burnom razdoblju historije kada se stvarao novi svjetski poredak u čijim približnim okvirima živimo i danas.

Franciska Goju historija je upamtila kao Davidovog savremenika i jedinog genijalnog umjetnika tog vremena. Na čuvenoj slici "Porodica Karla IV", Goja smjelo i drsko kralja i kraljicu slika sa sardonićnim humorom. Na jednoj drugoj slici, nastaloj kao uspomena na pogubljenje madridskih građana, "3. maj 1808.", prvi put je u historiji umjetnosti eklatantno prikazan čovjekov užas i bolan strah od smrti i jasna, neumoljiva ljudska ljubav prema ubijanju, koja tamno isijava s lica vojnika - egzekutora.

Goja nije želio da slika laž, znajući da je iza svake laži skrivena po jedna demonska patologija u razvitku. Neoborivi dokaz za Gojin postulat da ljudskim bićima može biti imanentna ljubav prema nasilju su ratovi koji neprestano bjesne širom svijeta.

Goja je ljudske strasti slikao punokrvno, prikazujući ljubav često samo kao drugo lice ne samo smrti, nego i prevare, a strast kao masku za drugo lice uništenja. Žene na njegovim slikama, iako često blistave u svojoj prefinjenoj putenosti, ipak su gotovo bez razlike imale po jednu sićušnu anomaliju koja je skrivala patološko. Goja je naslikao ljudsko biće u kome se vidjela metastaza njegove dvojne prirode. Kasnije, sasvim gluh, on je na svojim platnima slikao ljubav, nježnost, strast, manipulaciju, dakle demonsko i poročno, a ljudske prilike bez lica pokrivao je strašnim maskama.

Poznatija djela:

Treći maj 1808

Obućena Maja 

Porodica Karla IV

Suncobran