BLOG ZA TEBE

Herman Hese


Herman Hese (Hermann Hesse) Calw, Njemačka 1877 - Montagnola, Švicarska 1962. je njemački pisac, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1946. godine. Jedan je od najpopularnijih njemačkih autora u svijetu. Pisao je lirske pjesme, novele i romane. U početku svog stvaranja bio je romantičar, u proznim djelima je pisao pod uticajem psihoanalize i orijentalne mudrosti. Njegova najpoznatija djela su Stepski vukSidarta i Igra staklenih perli, u kojima je uočljivo njegovo zanimanje za egzistencijalne, duhovne i mistične teme, kao i veliki uticaj budističke i hindu filozofije.

MISLI

- Patnja zadaje bol samo zato što je se bojiš. Ona te proganja zato što bježiš od nje. Ne moraš bježati, ne moraš je se bojati. Moraš je voljeti. Dakle, voli patnju. Nemoj joj se odupirati, nemoj bježati od nje. Okusi kako je ona u dubini slatka, predaj joj se i nemoj je primati s mržnjom. Tvoja mržnja je to što ti nanosi bol i ništa drugo. Patnja nije patnja, smrt nije smrt, ako ih ti ne učiniš time.

- Kad se drvetu potkreše krošnja, iz stabla izbijaju novi izdanci. Tako se često i duša oboljela u cvatu vraća u proljetno doba začetka i djetinjstva prožetog slutnjama, kao da će tu otkriti nove nade i nastaviti prekinutu nit života. Izdanci sočno i naglo bujaju iz stabla, ali je to samo prividni život i iz njega nikad neće izrasti krošnja.

- Ozbiljnost nastaje zbog precjenjivanja vremena. Ali u vječnosti vrijeme ne postoji, vječnost je samo trenutak taman dovoljan za jednu šalu. Svijet je lijep kada se posmatra bez želje za traganjem, jednostavno, kao dijete.

- Svaka inteligentnija vrsta humora započinje time da čovjek samoga sebe ne shvata ozbiljno.

- Suze su otopljeni led iz duše.

- Usamljenost je nezavisnost, a ja sam je priželjkivao i stekao tokom dugog niza godina. Nezavisnost je hladna, ali je i spokojna.. čudesno spokojna i prostrana, kao onaj hladni i tihi prostor u kome se okreću zvijezde.

- Bog nam ne šalje očaj da bi nas ubio, već da bi nov život u nama probudio.

 - Imamo u duši sve ono što je ikada živjelo u ljudskim dušama. Svi Bogovi i đavoli koji su ikada postojali… svi se oni nalaze u nama, tu su kao mogućnosti, kao želje, kao izlazi.

- Sreća je uvijek bila tamo gdje je neko umio da voli i živio za svoja osjećanja. Ako ih je njegovao, ako ih nije gazio i potiskivao, ona su mu donosila zadovoljstvo. Ljepota ne pruža radost onome ko je posjeduje, već onome ko umije da je voli i da joj se divi.

- Ljudi koji imaju hrabrosti i karaktera drugim su ljudima uvijek neugodni.

- Blagost je jača od strogosti. Voda je jača od stijene.

- Što sam bivao stariji, sve manje su me ispunjavala sitna zadovoljstva koja mi je život pružao i sve jasnije sam shvatao gdje treba tražiti prave izvore radosti i smisla. Naučio sam da biti voljen ne znači ništa, a da je voljeti sve.

- Svako od nas je samo čovjek, samo pokušaj, samo neko na proputovanju. Ali treba da putuje onamo gdje je savršenstvo, treba da teži ka središtu, a ne ka periferiji.

- Ništa na svijetu nije čovjeku odvratnije nego da pođe putem koji ga vodi njemu samome.

-  Ako nekoga mrzimo, onda u njegovom liku mrzimo nešto što je usađeno u nama samima. Ono što nije u nama samima, to nas ne uzbuđuje.

- Silnik propada zbog sile, gramzivac zbog novca, pokorni propada služeći, a onaj koji traži nasladu propada zbog slasti.