BLOG ZA TEBE

Agata Kristi


Agata Kristi (Agatha Christie) je britanska književnica, autorica brojnih kriminalističkih romana i najpoznatiji svjetski pisac misterija, nazivaju je i „kraljicom zločina”. Rođena je 15. septembra 1890. godine u Torquayu u engleskoj pokrajini Devon. Bila je najmlađe od troje djece. S jedanaest godina ostaje bez oca, i dok su njen brat i sestra pohađali školu, Agathu je majka školovala kod kuće i ohrabrivala je da piše. Kao dijete Agatha je voljela igre fantazije i stvaranje likova. Kada je imala 16 godina preselila se u Pariz kako bi studirala pjevanje i klavir. Tamo je provela dvije godine i iako je bila vrlo uspješna u muzici, nije nastavila karijeru u tom pravcu jer je bila veoma stidljiva. 1914. godine se udaje za pukovnika Archibalda Christie koji je bio pilot u Kraljevskom letećem korpusu. S Archibaldom je dobila kćerku Rosalind. Tokom Prvog svjetskog rata je radila kao medicinska sestra, a kasnije i u apoteci. Tu se upoznala s djelovanjem lijekova, što kasnije trovanje otrovom često postaje motiv u njenim kriminalističkim romanima.

Svoju prvu knjigu „Tajanstveni događaj u Stajlsu“ koju je objavila 1920. godine bazirala je na ubistvu bogate nasljednice. Tada je čitaocima predstavljen jedan od Agathinih omiljenih likova - belgijski detektiv Hercule Poirot. Za svoj prvi roman Agatha je godinama tražila izdavača. 1926. godine je objavila knjigu „Ubistvo Rodžera Akrojda“. Riječ je o bestseleru koji je kasnije okarakterisan kao klasik žanra i jedan je od omiljenih Agathinih romana. Iste godine se suočava s velikim problemima jer joj umire majka, a muž joj saopćava da je u vezi s drugom ženom. Traumatizirana tim otkrićem Agatha nestaje, a pronalaze je poslije 11 dana u hotelu Harrogate, prijavljenu pod imenom ljubavnice njenog muža. Kasnije su bile razne spekulacije da li je to uradila zbog marketinga ili je zaista doživjela, kako je rekla, amneziju zbog šoka. Kada se oporavila razvela je se od Archibalda 1928. godine. Dvije godine kasnije udaje se za profesora arheologije Maxa Mallowana koji je bio 14 godina mlađi od nje. S njim je putovala na nekoliko ekspedicija kojih se prisjeća u memoarima pod nazivom „Hajde, reci mi kako živiš“. Ova putovanja na Bliski istok poslužila su joj kao inspiracija i u njenim drugim romanima. Agatha je s Maxom živjela skladno. Imali su mnogo zajedničkih interesovanja. Oboje su u svojim profesijama dobili najveća priznanja zahvaljujući ličnim zaslugama, što je vrlo rijetko za supružnike. Nisu imali djece, a fokusirali su se na svoje karijere. Poslije vjenčanja sa Maxom objavila je u knjigu „Ubistvo u Vikarijatu“, koja je postala još jedan klasik i čitaocima predstavila gospođicu Jane Marple.

Poirot i Marplova su najpoznatiji detektivi Agathe Christie koji se pojavljuju u desetinama njenih romana i kratkih priča. Iako je napisala ljubavne romane kao što su „Nezavršeni portret“ i „Kćerka je kćerka“ pod pseudonimom Mary West Macott, uspjeh kao autora su joj donijeli detektivski romani. Godine 1970. odlikovana je redom Britanskog Imperija i mogla je nositi titulu Dame (ženski ekvivalent Sira). Posljednji put se pojavljuje u javnosti 1974. godine na premijeri predstave „Ubistvo u Orijent expressu“. Inače, smatra se da je ovo djelo nastalo jer je Agatha uvijek koristila prijevoz u Orijent expressu, pa je odlučila da upravo ovog prijevoznika iskoristi kao inspiraciju za jedno svoje djelo. Umrla je prirodnim smrću 12. januara 1976. u 85. godini života, u svom domu u Winterbrook House. Svi obožavaoci Agathe Christie danas mogu iznajmiti njen dom kako bi mogli da vide kako je nekada živjela njihova omiljena književnica. Tu su još uvijek sve stare stvari, namještaj, pa čak i klavir koji je Agatha svirala. Svu svoju imovinu, kao i pravo na autorski rad, Agatha je ostavili svojoj jedinoj kćerki Rosalindi koja je umrla 2004. godine. Danas sva prava ima Agathin unuk Mathew Pritchard.

Tokom svoje književne karijere, koja je trajala više od pola vijeka, napisala je 79 knjiga (od čega 66 kriminalističkih romana) i više zbirki kratkih priča i drugih dijela, koja su prodata u više od dvije milijarde primjeraka širom svijeta i prevedena na više od 50 jezika. Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, najprodavaniji je autor svih vremena. Njena drama „Mišolovka“ je premijerno izvedena u Londonu 25. novembra 1952. godine, i do sada je najduže neprestano igran komad u historiji pozorišta koje je imalo više od 25.000 izvođenja. Proglašena je 2013. godine za najboljeg pisca detektivskih priča, a njen roman Ubistvo Rodžera Akrojda za najbolji krimi roman svih vremena.

Agatha Christie je napisala i autobiografiju koja je obavljena tek poslije njene smrti. Iako je pred kraj života izjavila: „Deset godina poslije moje smrti niko me se neće sjećati", njen opus i dalje izaziva veliku čitalačku pažnju.

MISLI

- Tajna uspjeha je u tome da se pokreneš.

- Kajanje. To je gubljenje vremena.

- Kada iz vlastitog iskustva saznate šta znači užas, naoružani ste protiv svega u životu.

- Nikad ne radi sam one stvari koje neko drugi može uraditi za tebe.

- Za sve što volite morate da platite neku cijenu.

- Mladi misle da su stari budale, a stari znaju da su mladi budale.

- Nikad nisam voljela novinare. U svim svojim knjigama sam ih ubila.

- Malo nas je onakvih kakvi izgledamo.

- Jedna od najsretnijih stvari koja može da vam se dogodi u životu jeste sretno djetinjstvo.

- Svaki ubica je vjerovatno nečiji stari prijatelj.

- Dobar savjet se gotovo uvijek ignoriše, ali to nije razlog da ga ne udijelimo.

- Idealan muž je arheolog, jer što je žena starija to ga više zanima.

- Ne priznajemo važne trenutke u životu dok ne bude prekasno.

- Svi grijehovi bacaju duge sjenke.

- Žena zaboravlja lakše nego muškarac, ali se ona i lakše sjeća onog što je zaboravila.

- Kada su u pitanju velike sume novca, preporučljivo je da nikome ne vjerujete.

- Samo ljudi koje voliš, mogu ti učiniti život nepodnošljivim.