BLOG ZA TEBE

Izabel Aljende


Izabel Aljende (Isabel Allende) je rođena je 2. avgusta 1942. godine u Peruu. Djetinjstvo i mladost provela je u Čileu. Između 1953. i1958. živjela je u Boliviji i Bejrutu s majkom i očuhom koji je bio diplomata kao i njen otac. Godine 1958. vraća se u Čile, gdje je od 1967. počela da gradi sjajnu karijeru kao novinar u poznatim časopisima i na televiziji. Tih godina objavljuje i svoju prvu knjigu. Političke neprilike joj i ovaj put određuju život. Kao nećaka svrgnutog predsjednika Salvadora Aljendea morala je u mladosti da napusti Čile, a sad ga poslije Pinočeovog prevrata 1973. ponovo napušta i seli u Venecuelu. Od 1988. godine živi u Kaliforniji.

Romani: Kći srećePortret u sepijiKuća duhova su romani kojima je potvrdila status najčitanije latinoameričke književnice. Kći sreće je avanturističko djelo o mladoj Čileanki koja se, idući tragom prve ljubavi, zatiče u Kaliforniji u vrijeme zlatne groznice. Izabel ispisuje historiju rađanja obećane zemlje, šarolike svjetove i kulturološke razlike indijanskih, kineskih, evropskih i latinoameričkih doseljenika koji su je stvarali. Portret u sepiji opisuje porodičnu sagu, smještenu na sam kraj 19. vijeka. Prateći glavnu junakinju Auroru del Valje i njenu potragu za svojim precima, pratimo i politička zbivanja u tom djelu svijeta, socijalne promjene i tehnološka dostignuća koja nas uvode u novi vijek. Završno djelo trilogije Kuću duhova izdala je 1988. godine. Pored ovih romana napisala je i romane Eva Luna, O ljubavi i sjeni, Beskonačan plan i druge kniževne uradke.

MISLI


- Rođena sam u davna vremena, na kraju svijeta, u patrijarhalnoj katoličkoj i konzervativnoj porodici. Nije ni čudo da sam do pete godine bila bijesna feministkinja - premda termin još nije ni stigao u Čile, tako da niko nije znao šta to do vraga nije u redu sa mnom. 

- Nikada nisam rekla da želim sretan život, već zanimljiv. Od razdvajanja i gubitka naučila sam mnogo. Postala sam jaka i otporna, kao što je slučaj s gotovo svakim ljudskim bićem izloženim životu i svijetu. Čak ni ne znamo koliko smo jaki sve dok nismo prisiljeni dovesti tu skrivenu snagu naprijed.

- Dati ženama obrazovanje, rad, sposobnost kontrole vlastitih prihoda, nasljeđivanje i posjedovanje imovine, koristi društvu. Ako je žena osnažena, njezinoj djeci i njezinoj porodici bit će bolje. Ako porodice uspijevaju, selo prosperira, a na kraju i cijela zemlja.

-Želim svijet u kojem je život sačuvan, a kvaliteta života obogaćena za sve, ne samo za privilegovane.

-Ono čega što se najviše bojim su nekažnjene moći. Bojim se zloupotrebe moći. 

-Osnaživanje žena znači povjerenje u njih.

- Besposlica izaziva melankoliju.

- Bijesna psa se niko ne usudi dirati, a dobrog svi tuku.

- Fotografije varaju vrijeme.

- Kad se rodiš kao cvrčak umreš pjevajući.

- Lakše je druge usrećiti nego sam biti sretan.

- Muškarac plače samo zbog ljubavi.

- Ništa nije zauvijek, osim smrti.

- Smrt ne postoji. Ljudi umiru tek kad ih svi zaborave.