BLOG ZA TEBE

Stolac


Stolac je hercegovački grad sa velikim brojem arheoloških nalazišta i kulturno-historijskih spomenika. Nalazi se 40 kilometara južno od Mostara, presijeca ga rijeka Bregava, a zovu ga i grad muzej. Turci su ga zaposjeli 1466. godine, što objašnjava otomanski stil u arhitekturi. Neki od najvažnijih objekata su Inat Ćuprija, Podgradska Ćuprija, Begovska Ćuprija, Crkva Svetog Petra i Pavla. Historijsku jezgru Stoca čini srednjovjekovni Vidoški grad i Ilirski grad Daorson formiran u 3. vijeku p.n.e.

Nekropola Radimlja jedno je od najzagonetnijih i najinteresantnijih nalazišta. Tu se nalazi nekoliko desetina stećaka, koji predstavljaju bogumilske nadgrobne spomenike. Neki od tih spomenika dekorirani su crtežima i gravurama u kamenu koji predstavljaju figure iz lova, stilizirane jahače i konje, oružja itd. Zbog svoje veličine i zbog vrijednosti stećaka u njoj, ova nekropola je jedna od najvažnijih nalazišta ovog tipa u BIH. 

Od otomanske arhitekture može se vidjeti Sultan Selimova (Careva džamija), džamija u Uzunovićima i džamija na Ćupriji. Također je interesantan kompleks orijentalno-stambene arhitekture poznat pod imenom Begovina.