BLOG ZA TEBE

Marko Aurelije


Marko Aurelije (Marcus Aurelius Antoninus) 121. - 180. je bio rimski car, posljednji od pet dobrih careva. Smatra jednim od najvažnijih stoičkih filozofa. Markova vladavina u trajanju od devetnaest godina zabilježena je kao posljednje razdoblje sjaja carstva u kojem je još uvijek pobjeđivala pravda.

Od mladih dana zdušno posvećen učenju i posebno stoičkoj filozofiji, prenosio je usvojene ideje kroz svoju vladavinu i svoj vlastiti život. Može se stoga s dubokim poštovanjem reći da je bio čovjek koji je živio svoja uvjerenja, unatoč svemu i radi svega i svih.

Pred kraj svog života, u kratkim predasima između bitaka i raznih drugih dužnosti, piše dnevnik kao svojevrsnu introspekciju i pomoć samome sebi. Međutim historija je pokazala, ne samo sebi, već i svim drugim ljudima kao neprocjenjivo blago i dar njegova duha. Knjiga je prevedena mnogo kasnije s grčkog na latinski jezik pod nazivom Meditationes.


MISLI

- O svijete, u skladu sam sa svakim tonom tvoje uzvišene harmonije. Ništa mi nije ni rano ni kasno ako je tebi pravovremeno.

- O prirodo, sve što tvoje vrijeme donose, za mene je plod. Od tebe polazi sve, u tebi je sve i tebi se vraća sve.

- Iskušaj svoju sposobnost da živiš životom dobrog čovjeka, životom onoga koji je zadovoljan ulogom koja mu je pripala u univerzumu, onoga koji jedino teži pravednosti u svome djelu i dobrotvornosti na svome putu.

- Što god svijet govorio ili činio, na meni je da ostanem dobar. Kao što bi zlato sebi reklo: “Što god netko govorio ili činio, moram ostati zlato i sačuvati svoju pravu boju.”

- Radi mnogo, ali ne tako da od sebe stvaraš žrtvu i ne sa željom da sa tobom suosjećaju ili ti se dive.

- Gledaj ispod površine; nikad ne dopusti da ono istinsko i vrijedno izmakne tvojoj pažnji.

- Nema pouzdanijeg lijeka za potištenost nego se ugledati na primjere različitih vrlina koje neprestano otkrivaš u ljudima oko sebe. Zato ih uvijek imaj pred očima.

- Traži duboko unutar sebe. Ondje je izvor dobra koji će izvirati dokle god budeš tražio.

- Uzimaj skromno, daji velikodušno.

- Može li te ono što ti se dogodilo spriječiti da budeš pravedan, velikodušan, umjeren, razborit, slobodan, da poštuješ sebe i da budeš sve ono što čovjeka čini čovjekom?

- Ako ti je nešto teško, nemoj zato misliti da je to izvan moći smrtnika. Baš suprotno, ako je čovjeku išta moguće i ispravno učiniti, smatraj da to onda mora biti moguće i tebi.

- Stvari od kojih strahuješ ili koje izbjegavaš ne dolaze tebi, prije ti odlaziš njima. Obuzdaj stoga svoja razmišljanja o njima pa će te one ostaviti na miru, a ti ih nećeš morati ni izbjegavati ni progoniti.

- Budi sličan stijeni o koju se neprekidno razbijaju valovi; ona čvrsto stoji dok se vodena stihija oko nje polako stišava.

- Dovoljno je da tvoje sadašnje mišljenje proizlazi iz uvjerenja, tvoja djela iz nesebičnosti, i da je tvoja duša zadovoljna svime što te snalazi izvana.

- Učini bez odlaganja ono što ti priroda nalaže; reci ono što ti se čini najispravnijim – ali s uljudnošću, skromno i iskreno.

- Ako svoj strah od svršetka života zamijeniš strahom da ga još nisi ni počeo živjeti u skladu s prirodnim zakonima, tada još možeš postati čovjekom dostojnim univerzuma koji ti je dao život.

- Ljudi i postaju umorni od života kad nemaju pred sobom neki cilj prema kome bi upravili svaki svoj napor i svaku svoju misao.

- Duša ima boju čovjekovih misli.

- Istrajan rad sve pobjeđuje.

- Izvršavaj svako svoje djelo na taj način kao da ti je posljednje u životu.

- Još malo i zaboravit ćeš na sve. Još malo, i sve će zaboraviti na tebe.

- Ko griješi, taj griješi na svoju štetu, a onaj ko je nepravedan, taj je nepravedan prema samome sebi, jer pokazuje da je zao.

- Ljudska duša samu sebe vrijeđa ako dopusti da je savlada naslada ili bol.

- Najgora je ona oholost koja se uznosi lažnom skromnošću.

- Nemoj se bojati budućnosti! Doživjet ćeš je ako ti je suđeno, pa ćeš sve razumno urediti kao što si znao razumno postupiti i u sadašnjosti.

- Nije vrijedno da samoga sebe ražalostim, ja koji nikada nisam ražalosto svoga bližnjega.

- Onaj koji smjera osvetu čini zlo samom sebi, jer postaje zao.

- Porazno je kad u životu pojedinca prije klone duh nego tijelo.  

- Najkraći je put onaj koji je u skladu s prirodom; to načelo oslobađa od tegoba i borbe od svake proračunosti.

Život je čovjekov onakav kakvim ga oblikuju njegove misli.