BLOG ZA TEBE

Izložba radova Maske - Saliha Hajrić


U umjetničkoj galeriji KSC-a, u Bugojnu je dana 09.09.2019. godine otvorena druga samostalna izložba umjetničkih radova pod nazivom „Maske“, autorice Salihe Hajrić.

O samoj izložbi autorica navodi sljedeće:

Serijom radova pod nazivom Maska želim prikazati vlastiti put čišćenja i obraćanja, kao i novog početka radžanja; započeti sam od sebe, priznati sebi istinu o sebi, prihvatiti sebe. Ali također želim da potaknem mlade ljude iz Bugojna da pokažu svoje umjetničko stvaralaštvo. Gipsanim gazama uzimamo otisak s prednjeg dijela glave, i kreiramo masku koju će svako sebi dizajnirati. Predviđeno je da svi oni koji imaju skrivene umjetničke talente napreduju, te svoje rezultate predstave na izložbi koja će biti u sklopu Bugojanskog lutkarskog bijenala. Likovna i primijenjena umjetnost obuhvata program umjetničkog izražavanja kroz primjenu raznih tehnika, usmjeren na kreativan rad kroz istraživanje i eksperimentisanje materijalom. Akcenat se stavlja na stvaralački proces, a ne na likovni rezultat.













O autoru
Saliha Hajrić je rođena 26. septembra 1994. godine u Bugojnu, Bosna i Hercegovina. Srednju školu primijenjenih umjetnosti završila u Sarajevu. Akademiju likovnih umjetnosti upisuje u Sarajevu 2013. godine a diplomira na nastavničkom odsjeku 2016., te iste upisuje drugi ciklus studija pod vodstvom mentora prof. Mirsada Šehića. Članica udruženja likovnih umjetnika Skopaljske doline (ULUSD) Bugojno. Dobitnica Grand- prix na 15. Bugojanskom likovnom bijenalu. Izlagala je na više kolektivnih izložbi, a ovo joj je druga samostalna izložba.