BLOG ZA TEBE

Monodrama Điđa iz Džordžije - Vernesa Manov


Monodrama „Điđa iz Džordžije ili sevdah na američki način“ je autorsko, muzičko-scensko djelo književnice Vernese Manov, zaljubljenice u sevdah, kroz jezik i muziku kojim se i bavi gotovo dva desetljeća, pišući stručne tekstovi, učeći svoje učenike o ljepotama bh kulturne baštine i pjevajući sevdalinke od malih nogu, a reklo bi se i profesionalno u horovima.

Sve ovo zajedno urodilo je plodom kroz jedan cjelovit program, monodramu koja je upravo spoj svega gore napisanog i jedinstven je poetsko-scensko- muzički program u kojem autorica priča, izvodi teatarski i pjeva priču i pjesmu o razvoju sevdalinke, sevdaha, ljepote našeg bosanskog jezika, historije, tradicije, običaja utkanih u novo, svakodnevno ruho našeg života kako bi se priča o sevdahu i kulturnoj baštini BIH prenosila na zanimljiv i inovativan način na mlade generacije, kroz škole i centre za kulturu. 

Monodrama je tematski orijentisana na priču o bh ženi koja odlazeći živjeti na drugi kraj svijeta ne prestaje njegovati sevdah kao najveće blago kulturne baštine i priča priču o svemu što jeste na duši svake osobe koja je ponikla u našoj zemlji. Na zanimljiv, na trenutke i humorističan način otkriva tajne , puteve sevdaha, merhametluka, dobrote, žala, ašikovanja srca i duše naših naroda. Autorica koristi tri segmenta izraza: i teatar, i književnost i muziku kako bi monodramu učinila što jedinstvenijom i zanimljivijom, a to sve postiže educirajući, zabavljajući, produhovljavajući umjetnošću i kulturom publiku pred kojom izvodi ovu monodramu.


Ono što je jako važno reći za ovu monodramu jeste da je autorica vrlo smjelo iznosi pokazujuži da bez obzira na sve poteškože, dar koji je dat treba izaći na vidjelo pokazujuži tako drugima da imaju motiv njegovati svoje afinitete. Điđa kroz sevdah priča I pjeva priču o životu I kroz priču o životu, I na ozbiljan , I na humorističan način, gdje to treba utkati na sceni, ustvari, gradi viziju o svemu što jedna duša bosanskohercegovačka živi I kroz prošlost I kroz sadašnjost, ali I budućnost. Sudbina bh žena sa početka 90-tih, kada su bile u najjačoj životnoj snazi počinje bivati crpljenja ratom, preživljavanjima I nakon dvadesetogodišnjeg “ne/ snalaženja” u novim okolnostima, ostaje žal za sevdahom, I tamo , u drugim zemljama, I ovdje, u našoj zemlji. Sve to je spleteno u vez zlatnim koncem vezenim u srcu I duši, sevdali…







O autoru:
Vernesa Manov, rođena 1976.godine u Mostaru. Do svoje sedamnaeste godine, sretno djetinjstvo provodi sa svojom porodicom u Prozoru. Ratne bure nose ovu pjesničku dušu prema obalama, njoj najdraže rijeke Neretve, u Konjicu i Mostaru, koja, po  njenim riječima, teče njenim pjesmama, snovima i  prati puteve njenih životnih obala. 

Danas Vernesa Manov živi i stvaralački djeluje u Bugojnu. Nastavnica je, najljepšeg i najdražeg joj jezika na svijetu, bosanskog jezika i književnosti sa godinama radnog staža,u mnogobrojnim školama Srednjobosanskog kantona. Pored dugogodišnjeg članstva na Dječijoj sceni Teatra FEDRA Bugojno, članica je i Udruge „Pontes“ i „VAT-a“ gdje uzima aktivno učešće u kreiranju i promovisanju književnih i teatarskih sadržaja od kojih je trenutno aktuelna autorska monodrama „Điđa iz Džordžije ili sevdah na američki način“.