BLOG ZA TEBE

Johan Sebastijan Bah


Johan Sebastijan Bah (Johann Sebastian Bach) se rodio1685. godine u Eisenachu, u porodici koja je dala veliki broj dobrih muzičara. Bah je kao dječak prepisivao stranu muzičku literaturu i tako se učio kompozitorskoj tehnici.

Od malena je pokazivao genijalnost i veliku predanost muzičkoj umjetnosti, te smisao za kompozicije, ali u svijetu je u to vrijeme bio poznat samo kao izvanredan orguljaš, te nenadmašan improvizator. Skroman kao i svi njegovi najbliži, Bah se u životu i te kako namučio oko svog preživljavanja. Dobio je namještenje kantora crkve Sv.Tome u Leipzigu, posao koji je bio vrlo naporan. U to vrijeme je na toj dužnosti bilo uobičajeno znati i pjevati i voditi zbor i dobro svirati (čembalo, orgulje, i violinu). Bah je sve to zaista i znao.

Bah je za svojeg života malo putovao. Nikad nije bio u inostranstvu, što je za ono vrijeme bilo pravo čudo. Sve što je znao naučio je u svojoj zemlji od oca, brata, najbližih rođaka i poznatih njemačkih orguljaša kao što je Heinrich Schütz. Nezaboravan datum njegovog života je susret s Friedrichom Velikim koji ga je pozvao u svoj dvorac u Potsdamu da svojim prisustvom pomogne vladaru u podizanju nauke i umjetnosti. Poznato je da je tom prilikom Friedrich Veliki zadao jednu temu, a Bah je na istu temu improvizirao fugu koja je Friedricha vrlo oduševila. Kasnije je Bah izdao djelo pod nazivom "Muzička žrtva" i posvetio ga Friedrichu Velikom.

Poznat kao jedan od najvećih virtuoza na orguljama, uz mnoge službene poslove koje je obavljao kao kantor, te stalnim porodičnim brigama, pravo je čudo koliko je remek-djela stvorio. To možemo objasniti samo njegovoj genijalnosti, te smirenoj naravi koja je nalazila najveću utjehu u radu. U to vrijeme, njegove kompozicije i genijalna djela savremenici nisu mogli shvatiti jer je bio daleko ispred svojeg vremena. I kako to često biva, trebalo je čak 80 godina proći od njegove smrti da ga čovječanstvo potpuno shvati i prihvati kao jednog od najgenijalnijih kompozitora. Umro je 1750. godine.

Bah je i danas moderan, jer je njegovo shvaćanje i muzika bilo daleko ispred njegova vremena. Njegovi elementi u muzici su bliski današnjim generacijama. Genij i jedan od najvećih muzičara kojeg je čovječanstvo dalo je umro nezapaženo i od svojih suvremenika potpuno neshvaćen.