BLOG ZA TEBE

Gradačac


Grad Gradačac je naselje i središte istoimene općine u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine. Nalazi se na obroncima Majevice, na nadmorskoj visini od 129 metara. Gradom dominira kula Husein-bega Gradaščevića, poznatija kao Gradina, koja je zaštitni znak i prepoznatljivi simbol grada.

Ovo je zasigurno jedno od mjesta koje trebate vidjeti ukoliko se nalazite u sjeveroistočnoj Bosni. Na rijeci Gradišnici između planina Majevice i Trebave leži prelijepi gradić Gradačac.

Ovaj gradić je od velike historijske važnosti za Bosance. Husein Kapetan Gradaščević bio je vladajući beg u vrijeme turske vladavine. On je bio ratnik i vođa, veoma cijenjen i poštovan u ovome regionu i predstavljao je takvu prijetnju turskim vlastima da je bio u poziciji da pregovara o više autonomije, samouprave i prava na zemlju. Postoji nekoliko historijskih verzija, ali se sve slažu da je on sa svojom vojskom bio u mogućnosti da brani teritorije na sjeveroistočnoj granici što Turci nisu mogli. 

Kada se osjetio ugroženim od strane Turaka, buntovni se Zmaj od Bosne (kako su ga zvali) odlučio suprotstaviti Turcima. Odmarširao je 1831. godine sa svojom vojskom na Kosovo gdje je porazio Turke, što je vodilo daljoj destabilizaciji Turske vladavine nad Bosnom. Ovaj buntovnički duh se proširio među lokalnim pašama i vladajućim familijama, te je uzrokovao niz novih pobuna. Gradaščevića su kasnije izdali i on je pobjegao preko Save u Austriju. Brojne zgrade nose njegovo ime podsjećajući nas na važnost njegove uloge u historiji ovoga grada.

Pored historijske uloge Gradačac ima prekrasne parkove, kao i poznato banjsko liječilište Banja Ilidža.Terapeutska vrijednost gradačačke banje "Ilidža" poznata je više od 150 godina. Prvi banjski objekt sagrađen je 1882. godine, a danas se tu nalazi savremeni Centar za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i banjsko liječenje "Ilidža". To je javna zdravstvena ustanova koja pruža savremene metode liječenja i medicinske rehabilitacije, bazirane na ljekovitim svojstvima mineralne vode.