BLOG ZA TEBE

Oktoberfest


Oktoberfest je najveći narodni festival na svijetu. Održava se svake godine u bavarskoj prijestonici Münchenu. U 16 dana trajanja posjeti ga gotovo sedam miliona ljudi iz cijeloga svijeta.

Istorija Oktoberfesta datira od 12. oktobra 1810. godine, kada je održana velika svetkovina u čast vjenčanja prestolonasljednika, princa Ludviga s princezom Therese von Sachsen-Hildburghausen. Bila je upriličena i velika trka konja, koja je i narednih godina počela tradicionalno da se organizuje, da bi na kraju prerasla u festival.

Danas je Oktoberfest najveća atrakcija Münchena, i najveći svjetski narodni festival koji traje 16 dana i održava se svake godine. Manifestacija se održava u samom centru Münchena na 42 hektara prostora, koji se zove Theresienwiese - Terezijine livade u čijem krugu se nalaze ogromne pivarske šatre podignute u tu svrhu, te otvoreni prostori sa stolovima i klupama za goste.

Subotom u tačno 12:00 sati gradonačelnik Münchena otvara prvu bačvu piva uz povik "O'zapft is" -  Otvoreno je. Od tada se Oktoberfest smatra otvorenim. Prvi koji je to učinio bio je Thomas Wimmer 1950. godine. Kasnije festival počinje dobijati svjetski značaj i publicitet, a muškarci u lederhosenima (tradicionalne kožne kratke hlače) i djevojke u dirndlu (tradicionalna ženska haljina s pregačom) postaju prepoznatljiva slika ovog događaja.

Pored izobilja bavarske hrane i pića koje je gostima dostupno na svakom koraku, prisutno je i dosta sadržaja vašarskog tipa (parade narodnih nošnji, ringišpili, streljane, igre na sreću i dr.). Osim piva, serviraju se i vina te bezalkoholna pića, a poslužuje se i tradicionalna hrana, poput kobasica, piletine, njoki, pa do štrudli od jabuka i pereca.

U toku trajanja Oktoberfesta svake se godine popije oko 6 milijuna litara piva, 40 000 litara vina, 30 000 boca šampanjca, 200 000 šoljica kafe i čaja te 700 000 boca vode i limunade. Pojede se oko 200 000 pari kobasica, 500 000 pilića, 60 000 kilograma ribe i 100 pečenih volova.