BLOG ZA TEBE

Den Braun


Den Braun (Dan Brown) je rođen u Eksteru, Nju Hempšir, SAD, 22. juna 1964. Američki je pisac trilera, najpoznatiji po svom serijalu knjiga o Robertu Langdonu. Jedan je od najčitanijih pisaca današnjice. Istakao se po svojim naučno fantastičnim trilerima, uključujući i "Da Vinčijev kod", jedan od najprodavanijih romana svih vremena.

Den Braun je završio koledž "Amherst" i akademiju "Filips Ekster" na kojoj je predavao engleski jezik, prije nego se posvetio pisanju. Njegovo zanimanje za kriptografiju, simbole, kodove i tajne državne agencije navelo ga je da napiše svoj prvi roman, "Digitalna tvrđava" 1998. godine, koji je odmah bio zapažen. Roman istražuje tanku liniju između građanske privatnosti i nacionalne bezbjednosti.

Njegovi romani su potrage za relikvijama s početka rane epohe kršćanstva, praćeni motivima umjetnosti, kriptografije, simbola, kodova i teorija zavjere. Zbog historijskih tema i kršćanstva kao jednog od glavnih motiva, njegove knjige izazivaju dosta polemika. Uprkos nesuglasicama koje ih prate, njegove knjige su prevedene na 56 jezika i prodate u preko 200 miliona primjeraka.

Prije nego što je počeo da piše, Den Braun je pokušao da izgradi muzičku karijeru koju kasnije napušta. Godine 1991. se seli u Holivud gdje pristupa Nacionalnoj akademiji tekstopisaca. Tu upoznaje svoju buduću ženu Blajt Njulon koja je u to doba bila na poziciji direktora za umjetnički razvoj Akademije, a 1994. godine objavljuje CD pod nazivom Anđeli i demoni koji je na omotu imao isti ambigram kao i kasnije objavljena knjiga.


MISLI

- Tehnologija mijenja način na koji djelujemo kao ljudi.

- Historičari umjetnosti slažu se da Da Vinčijeve slike sadrže skrivene razine značenja koje dobro prolaze ispod površine boje. Mnogi naučnici vjeruju da njegov rad namjerno ukazuje na moćnu tajnu  koja je i danas zaštićena od strane tajnog bratstva u kojem je Da Vinči bio član. 

- Naše religije su mnogo sličnije nego što su različite.

- Prije dvije hiljade godina živjeli smo u svijetu Bogova i Boginja. Danas živimo u svijetu isključivo bogova. Žene su u većini kultura lišene duhovne moći.

- Svi mi pokušavamo razotkriti velike misterije života i svako slijedi svoje vlastite puteve prosvjetljenja.

- Moja iskrena nada je da će Da Vinčijev kod, osim što zabavlja ljude, poslužiti kao otvorena vrata za početak vlastitih istraživanja.

- Pisanje je usamljeno putovanje, tako da sam uvijek uzbuđen što ću izaći na turneju po knjizi i upoznati čitaoce jedan na jedan.