BLOG ZA TEBE

Bugojansko lutkarsko bijenale


Bugojansko lutkarsko bijenale je festival lutakarskih pozorišta s prostora Balkana. Prvo Bijenale je održano davne 1979. godine, a prekid u svom održavanju je imalo u periodu od 1989. do 2013. godine, kada je i obnovljeno od strane Kulturno sportskog centra Bugojno. Od tada se održava se svake druge godine naizmjenično sa Susretima pozorišta/kazališta lutaka BiH.

Na Bijenalu po pozivu učestvuju predstave iz regije koje su u svojim državama osvojile najznačajnije nagrade u protekloj godini. Pored takmičarskog programa specifičnost Bijenala se bazira na saradnji sa umjetničkim akademijama iz regije i educiranju studenata u oblasti lutkarstva.


XII. Bijenale se održalo u periodu od 11. do 15. septembra 2023. godine. U tom periodu je publika imala priliku vidjeti lutkarske predstave, kao i mnoge druge sadržaje. U sklopu festivala su organizovane i radionice, izložbe, scensko čitanje tekstova i drugi sadržaji. U takmičarskom dijelu bijenala stručni žiri je proglasio najbolje predstave i dodijelio nagrade. 

Moderator okruglih stolova je Strajo Krsmanović.

Stručni žiri ovogodišnjeg bijenala su: Nedžad Maksumić, Milivoje Mlađenović, Toni Leaković.

Priznanje za životno djelo "Počasni građanin Lutkarske republike Bugojno" dobio je Živomir Joković

DODIJELJENE NAGRADE XII. BIJENALA

Nagrada za cjelovit lutkarski izraz - autorskom timu predstave „Savršen život“ u režiji Sare Lustig i izvođenju studenata Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Predstava Savršen život problematizira odnos prema ženi kroz promišljen i zaokružen scenski oblik koji preispituje potencijale lutkarske igre, istražuje mogućnosti animacije predmeta i dopušta mladim glumcima da snažno ispolje svoje kreativne moći.

Nagrada za najbolju partnersku igruMatija Solce i Tines Špik u predstavi Biti Don Kihot - Teatro Mattita i MCLU Koper.

Matija Solce i Tines Špik kontroliranim i promišljenim improvizacijama, u interakciji s publikom, svojom glumačkom vještinom, dinamikom igre i izuzetnom energijom stvorili su nestvaran svijet Cervantesovog junaka minimalnim lutkarskim sredstvima.

Nagrada za najboljeg glumca - Ivica Lučić za ulogu u predstavi Djedova priča u režiji Maje Lučić i izvođenju Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku.

U dirljivoj lutkarskoj monodrami, s rijetko obrađivanom i osjetljivom tematikom, uz upotrebu rafiniranih glumačkih sredstava, Ivica Lučić stvorio je atmosferu koja budi najdublje emocije publike.

Nagrada „Ljubica Ostojić“ za najbolju dramaturgiju predstave - Sedam Gavranova Dječijeg pozorišta Republike Srpske Banja Luka u režiji Jakuba Maksimova. 

Izuzetna glumačka igra, uokvirena jedinstvenim rediteljskim postupcima, stvorila je poetične dramske slike koje se, prateći zvukove i ritmove koje sami glumci tvore na sceni, slivaju se u cjelovitu i harmoničnu cjelinu.

Nagrada za najbolju kreaciju lutakaOlga Zibinska za lutke u predstavi Sedam Gavranova Dječijeg pozorišta Republike Srpske Banja Luka u režiji Jakuba Maksimova. 

Olga Zibinska stvorila je nadrealne i do izvjesne mjere groteskne lutke, oslanjajući se na tradicijske tipove lutaka i prirodne materijale. Na taj način omogućila je animatorima mnoštvo mogućnosti za karakterizaciju svakog pojedinačnog lika.

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini - Sedam Gavranova Dječijeg pozorišta Republike Srpske Banja Luka, u režiji Jakuba Maksimova.

Predstava Sedam Gavranova savremen je i izuzetno inovativan pristup tradicionalnoj srednjoeuropskoj bajci, koja preispituje vječne kategorije dobra i zla i govori o snazi riječi. Jakub Maksimov, s predanim i posvećenim glumačkim ansamblom, stvorio je raskošnu i uzbudljivu priču koja i najzahtijevnijeg gledaoca čini začuđenim i zadivljenim pred mogućnostima lutkarskog umijeća.

Priznanje Performansu “Lan Guinee” u režiji Benjamina Konjicije za dosljedno istraživanje novih formi lutkarstva.

Članovi dječijeg žirija nagradu za najbolju predstavu dodjeljuju Dječijem kazalištu „Branko Mihaljević“ Osijek za predstavu Djedova priča.

FOTOGALERIJA