BLOG ZA TEBE

Antoni de Melo


Antoni de Melo (Anthony de Mello) 1931. - 1987. je bio indijac, jezuitski sveštenik i psihoterapeut, duhovni učitelj, pisac i javni govornik. De Mello je napisao nekoliko knjiga o duhovnosti i bio domaćin brojnim duhovnim konferencijama. Cijelog života se trudio da otvori oći ljudima, kako bi postali svjesni sebe i vrijednosti postojanja. Nesvjestan život nije vrijedan da bude proživljen. Kada odbacite svoje iluzije i postanete svjesni sebe i svijeta oko vas, otkrit ćete svu ljepotu života na Zemlji.


MISLI

- Posmatrajte tjeskobu koja caruje svuda oko nas, posmatrajte usamljenost, strah, izgubljenost, sukobe u srcima ljudi. Zamislite da vam neko pruži priliku da se svega toga oslobodite. Zamislite da vam neko pruži priliku da zaustavite svo to užasno traćenje energije, zdravlja, emocija. Zamislite da vam neko pokaže put kojim se može postići da stvarno volimo jedni druge, da budemo spokojni, potpuno prožeti ljubavlju...

- Ljudi ne žive. Večina vas ne živi, samo održava život u svom tijelu. To nije život. Vi ne živite, sve dok vam ne postane potpuno nevažno da li ćete živjeti ili umrijeti. Na toj tački počinjete da živite. Kada ste spremni da izgubite sopstveni život, tek tada ga živite. Međutim, ako neprestano štitite svoj život, vi ste mrtvi... Da li ste spremni da sve stavite na kocku?

- Najvažnija je spremnost da naučimo nešto novo. Mogućnost buđenja je u direktnoj proporciji sa količinom istine koju smo spremni da hrabro prihvatimo. Trenutak u kome se budimo, kad nas obasja svjetlost, najljepše je iskustvo na svijetu!

- Nemojte tražite od svijeta da se promjeni, promijenite se prvo vi. Tek tada ćete biti u stanju da sagledate svijet onakav kakav jest, tada ćete moći promijeniti šta god vam se čini da bi trebalo promijeniti. Uklonite povez sa očiju. Ukoliko to ne učinite, izgubili ste pravo da promijenite bilo šta.

- Ako ne budemo varali sebe, nećemo varati ni dru­ge. Tada ćemo ih voljeti. U suprotnom, živječemo čitav život u zabludi o drugima, s našim iluzijama, neprekidno u sukobu sa stvarnošću...

- Zaljubljeni ste samo u ideju o određenoj osobi. Unapred stvorenu ideju diktiranu nadom i u svoju predrasudu o određenoj osobi.

- Nikada ne vjerujemo u druge ljude. Ono u šta vjerujemo samo je sopstveni sud o određenoj osobi.

- Ne pokušavaj da naučiš svinju da pjeva - samo ćeš traćiti vrijeme, a svinja će samo da se nervira.

- Samo kada nam je dosta, kada nam je svega dosta, otvara se izlaz.

- Ako stvari sagledamo kakve zaista jesu, gubimo kontrolu nad životom koji, ionako, jedva držimo na okupu.

- Ako nešto previše želite - u nevolji ste.

- Zašto se ne usredsredite na sadašnjost, umjesto da se nadate boljoj budućnosti?

- Vi patite zbog svoje depresije i svojih strahova samo zato što se poistovjećujete sa njima.

- Stalno utvrđujemo neke stvari, zar ne? Nikada ne pomislimo da stvarima uopšte nije potrebno da budu utvrđivanje.

- Nikakav sud, nikakav komentar, nikakav stav - jednostavno posmatrajte, proučavajte, gledajte, bez ikakve želje da promijenite ono što jeste. Jer ako hoćete da promijenite ono što jeste u ono što bi trebalo da bude, gubi se sposobnost razumijevanja.

- Sve dok se živi da bi se zadovoljila očekivanja drugih potrebno je paziti kako se oblačiš, kako se češljaš, da cipele uvijek budu uglancane - sve u svemu da se uvijek zadovolje njihova prokleta očekivanja. Zar to nazivate ljudskim?

- Ne plašim se da budem sa bilo kim i da radim bilo gdje, zato što time neću izgubiti sebe, jer ja nisam moja košulja, moj posao, moj novac.

- Mi nikada ne osjećamo patnju kada izgubimo nešto čemu smo dali slobodu, što nikada nismo pokušali da posjedujemo. Patnja je simptom činjenice da sam uslovio svoju sreću, povezavši je s nekim ili nečim.

- Savršena ljubav isključuje strah. Tamo gdje postoji ljubav ne postoji zahtjev, očekivanja, zavisnost.

- Možete da kontrolišete samo one stvari kojih ste svjesni, one kojih niste svjesni - kontrolišu vas.