BLOG ZA TEBE

Emil Zola


Emil Zola (Émile Zola) je jedan od najistaknutijih francuskih pisaca devetnaestog vijeka, začetnik je naturalističkog pravca. Rođen je u Parizu 02. aprila 1840. godine. Djetinjstvo je proveo u južnom djelu Francuske gdje je njegov otac, inače inžinjer, radio na izgradnji vodosistema. Nakon smrti oca Zola zajedno s majkom nastavlja da živi u velikom siromaštvu. Dva puta je polagao maturski ispit, ali nije uspio da ga položi, stoga je bio primoran da napusti školovanje i da se zaposli u jednoj izdavačkoj kući. Počeo je da piše za veliki broj novina kako bi zaradio više novca. Ipak, ljubav prema fikciji ga je navela da napiše svoj prvi roman pod nazivom „Klodova ispovijest“, koji je ubrzo privukao nevjerovatnu količinu pažnje javnosti. Kako je ubrzo postao veoma poznat, a shvativši da može da izdržava i sebe i majku zahvaljujući pisanju, Zola napušta posao službenika i posvećuje se pisanju.

Narednih godina objavljuje dva romana „Tereza Raken“ i „Madlen Fera“. Ubrzo pronalazi inspiraciju u Balzakovoj „Ljudskoj komediji“ i objavljuje ciklus „Rugon-Makarovi“ koji se sastoji iz dvadeset romana od kojih svaki prati priču različitog lika jedne porodice. Tokom 1860-ih godina, Zola je u svojim člancima nerijetko branio umjetnost Kloda Monea, Eduarda Manea, kao i Pjera Ogista Renoara. Iz tog razloga Zola je često bio u prilici da se nađe na raznim okupljanjima slikara i upravo tu upoznaje teoriju umjetnosti. Nakon što je objavio roman „Djelo“ koji prati život slikara koji ne uspijeva da spozna svoj kreativni potencijal što vodi ka njegovom samoubistvu, biva oštro kritikovan, a njegova reputacija ozbiljno narušena.

Godine 1870. Zola se ženi Gabrijelom Milej, a te iste godine stupa u kontakt s mnogim uvaženim piscima. Kao jedan od osnivača naturalističkog pokreta, Zola je objavio nekoliko studija na temu teorije umjetnosti, uključujući „Eksperimentalni roman“ i „Naturalistički književnici“. Naturalizam podrazumijeva primjenjivanje dva ključna principa u književnosti: determinizam i eksperimentalni metod.

Godine 1898. Zola se umiješao u Drajfus aferu. Naime, riječ je o Alfredu Drajfusu, francuskom oficiru, nepravedno osuđenom za izdaju. Ova afera je u potpunosti podijelila francusko društvo, a trajala je čak 12 godina. Stoga je Zola u svom otvorenom pismu pod nazivom „Optužujem“ žustro napao francuske generale zbog nepravedne optužbe, a sama intervencija Emila Zole je u velikoj mjeri umanjila pomahnitali militarizam koji je vladao u to vrijeme u Francuskoj.

Zolini posljednji romani „Tri grada“ i „Četiri evanđelja“ ne odaju tako snažan utisak kao što to čine njegova ranija dela. Umro je 29. septembra 1902. godine. Jedan je od najznačajnijih književnika Evrope, borac za pravdu i istinu, heroj siromašnih i optuženih.

MISLI

- Kad neko nema ono što voli, onda mora voljeti ono što ima.

- Postoje dvije osobe unutar umjetnika: pjesnik i majstor. Prva se rađa, a druga postaje.

- Tražiti ljude koje biste zavoljeli. To je tajna i uspjeh čitavog života.

- Umjetnost je ništa bez talenta, ali talent je ništa bez napornog rada.

- Ako istinu zakopamo duboko u zemlju, istina će vlastitom snagom izbiti napolje.

- Ljutnja je uvijek loš saveznik.

- Jedina sreća u životu je stalna težnja ka napretku.

- Ako me pitate šta ja radim na ovoj planeti. Odgovorit ću vam: Ja sam ovdje da bih živio glasno.

- Istina je krenula i ništa više je ne može zaustaviti.

- Smisao života se sastoji u beskonačnom osvajanju nepoznatog, u vječnom naporu da se sazna više.