BLOG ZA TEBE

Monodrama Điđa iz Džordžije i Lutvo u predbračnom sevdahu - Vernesa Manov

 


U pozorišnoj dvorani KSC-a Bugojno je dana 01.06.2022. godine izveden treći nastavak trilogije „Điđe iz Džordžije“. Nakon drugog nastavka „Điđe iz Džordžije u doba korone“, treći nastavak ove monodrame dolazi pod naslovom „Džidža iz Džordžije i Lutvo u predbračnom sevdahu“.

Autorica i izvođać ove monodrame je Vernesa Manov. Monodrama je tematski orijentisana na priču o bh ženi koja odlazeći živjeti na drugi kraj svijeta ne prestaje njegovati sevdah kao najveće blago kulturne baštine i priča priču o svemu što jeste na duši svake osobe koja je ponikla u Bosni i Hercegovini. Autorica koristi segmente teatra, književnosti i muzike kako bi monodramu učinila što jedinstvenijom i zanimljivijom.

U trećem nastavku Điđine trilogije sevdaha publika je imala priliku da uživa u urnebesnim zavrzlamama zajedničkog života u Džordžiji naše zvijezde sevdaha Điđe i njenog spućenog mena Lutve. Nakon susreta u Splitu sa aerodroma su krenuli put Džordžije zajedno...









O autoru:
Vernesa Manov, rođena 1976.godine u Mostaru. Do svoje sedamnaeste godine djetinjstvo provodi sa porodicom u Prozoru. Ratne bure nose ovu pjesničku dušu prema obalama, njoj najdraže rijeke Neretve, u Konjicu i Mostaru, koja, po  njenim riječima, teče njenim pjesmama, snovima i prati puteve njenih životnih obala. 

Danas Vernesa Manov živi i stvaralački djeluje u Bugojnu. Nastavnica je bosanskog jezika i književnosti sa godinama radnog staža,u mnogobrojnim školama Srednjobosanskog kantona. Pored dugogodišnjeg članstva na Dječijoj sceni Teatra FEDRA Bugojno, članica je i Udruge „Pontes“ i „VAT-a“ gdje uzima aktivno učešće u kreiranju i promovisanju književnih i teatarskih sadržaja od kojih i autorska monodrama „Điđa iz Džordžije ili sevdah na američki način“.