BLOG ZA TEBE

Rodna kuća Ive Andrića


Ivo Andrić je jedan od najboljih književnika našeg govornog podrućja. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1961. godine za ukupno književno dijelo, s romanom "Na Drini Čuprija" kao vrhuncem tog djela. Ostavio je veliki književni opus za svog života sa lićnim osvrtom na stvarnost koju je pisao u svojim romanima. 

Ivo Andrić rođen je 9. oktobra 1892. godine u Travniku. Andrićevi roditelji su živjeli u Sarajevu. Ivo se rodio prilikom majčine posjete rodbini. Kad su Andriću bile dvije godine, otac mu umire od tuberkuloze, te ga majka odvodi kod muževe sestre u Višegrad. U Višegradu završava osnovnu školu, a potom se vraća majci u Sarajevo, gdje 1903. godine upisuje Veliku gimnaziju u Sarajevu. Tada počinje pisati poeziju, a 1911. godine u časopisu Bosanska vila objavljuje svoju prvu pjesmu "U sumrak".

Rodna kuća Ive Adrića sačuvana je do danas i služi kao spomen-kuća, muzej. Kuća je bila srušena 1970-tih godina, pa je ponovno sagrađena. Namještaj koji se nalazi u kući prikupljen je u Travniku i okolini za potrebe muzeja. Rodnu kuću Andrića krasi tipični namještaj sličan onome korištenom za vrijeme osmanske vladavine. Posjetioci mogu vidjeti raznolike stvari korištene u tom periodu, kao i veliki broj Andrićevih knjiga na raznim jezicima.