BLOG ZA TEBE

Pol Gogen


Ežen Anri Pol Gogen (Eugène Henri Paul Gauguin) rođen je 1848. godine u Parizu gdje provodi uobičajeno, mirno djetinjstvo i školovanje u Francuskoj. Međutim, odmah nakon školovanja počinje da osjeća „zov divljine“ koji je za života sublimirao kroz slike i izražavao kroz strast i koji ga do kraja nije napuštao. Tokom mladosti provodi šest godina ploveći svijetom u trgovačkoj i francuskoj mornarici, a godine 1870. vraća se u Francusku naizgled smirenog duha i počinje da živi tih i konvencionalan život poslovnog čovjeka.

Ženi se sa Met Sofi Gad, s kojom će dobiti čak petoro djece, što dodatno komplikuje Gogenov duševni sukob gdje težnja za vječnim, mističnim i divljim sputava njegovu finansijsku i moralnu odgovornost prema porodici. Gogen je radnim danima bio uspješan berzanski broker, a odmore je provodio slikajući sa Pisaroom i Polom Sezanom. Iako su mu prvi pokušaji bili nevješti, brzo je napredovao. Do 1884. Gogen se s porodicom preselio u Kopenhagen, gdje je bezuspješno pokušao da se bavi biznisom. Primoran da se bavi slikarstvom da bi preživio, vraća se u Pariz 1885, i ostavlja porodicu u Danskoj. Bez dovoljno sredstava za život, njegova žena i njihovo petoro djece odlaze da žive s njenom porodicom.

Ubrzo, kroz pokušaje da uklopi biznis i slikarstvo, ljubav i neophodnost, duh i um, zapada u depresiju i pokušava sebi da oduzme život. Sve više se razočarava površnošću, konvencionalnošću i malograđanštinom francuskog društva. U potrazi za utjehom, Gogen se potpuno odriče društvenog ugleda i počinje da slika sa Vinsentom Van Gogom s kojim razvija i intenzivno prijateljstvo. Stanovali su zajedno u Arlu i tu stvorili neka od najvrednijih dela današnjice. Što zbog njihovih burnih karaktera, što zbog oskudice, ovo kratko prijateljstvo biva urušeno brojnim svađama. Vinsent Van Gog ne uspijeva za života da proda ni jednu jedinu svoju sliku, te jednu poklanja vlasniku birca u Arlu kom se slika ni malo ne dopada, ali je zadržava i kači na zid birca iz čistog sažaljenja.

Ni Gogenova karijera ne obećava da će uskoro krenuti uzlaznom putanjom. Očajan i duboko razočaran Francuskom, on napušta i porodicu i svog prijatelja Vinsenta i 1891. prvi put odlazi na Tahiti. Bio je fasciniran umjetnošću divljih i nesputanih kultura, ljepoti apsolutne prirode, prirode ženskog tijela, prirode bujnosti, živog rastinja i jarkih boja. Daleko od standarda impresionizma, on razvija jedinstveni stil teških crnih kontura. Suština njegove tahićanske ere su strasti – evoluiranja fantazije o čistoći i iskrenosti u toj strasti tako suprotnoj evropskoj ljubavničkoj kulturi koja se svodi na miraz i kult kupovine i prodaje. Očaran tahićanskim duhom kao opijumom, pun života i optimizma, vraća se u Pariz i organizuje veliku izložbu.

Čitava izložba koju je Gogen s toliko entuzijazma okarakterisao kao svoj veliki povratak, dolazak kući po priznanje i klicanje, pretvorila se u fijasko koji ga duševno slama. Poslije nekoliko godina pokušaja da se izgradi u francuskom društvu i niza neuspjeha i poruge, 1895. godine ponovo odlazi u tahićanski „divlji raj“ i tamo ostaje do smrti. Umire 1903. godine u Francuskoj Polineziji, do samog kraja nepriznat i duboko sjetan.

Poznatija djela:

Tahičanke na plaži

Pejzaž iz Arla

Autoportret

Kada ćeš se udati

Odakle dolazimo, gdje idemo