BLOG ZA TEBE

Provincija


Mislite da je lako živjeti u provinciji? Svi vjetrokazi miruju, vazduh je težak i ljepljiv, a pod nogama, kao suhe grančice, krckaju zgažene ambicije i iluzije. Bog je, svakako, znao šta radi kad je stvarao provinciju, ali toliko se može reći i za pakao.

Provincija je zahrđao voz, koji je ko zna kad iskliznuo iz šina. Tračnice i pragovi su pokradeni i više se nema kud. Ostaje bjesomučno "kruženje istog". Uloge su odavno podijeljene, glumci su omamljeni i loši, dekor amaterski sklepan, dramaturg mahmuran, a vi ste prinuđeni da istu blijedu izvedbu gledate svakog dana. Slaba je utjeha što vas niko ne prisiljava da aplaudirate.

Iole pribraniji kroničar u stanju je da pobroji galeriju likova svake provincije. Tu su: novinarski svaštoškrab, hirurg što kasapi bez anestezije, uniformisani ekspert sa pendrekom, iskušenice krevetskih inicijacija... Slijede ih, kao u nekoj nadrealnoj panorami: dežurni pijanac koji je usput i neostvareni pjevač, mudrac u dosluhu sa onostranim, rasijani samoubica, krezava baba rakijašica, nekoliko obrtnika koji su blagi rastvori Del Boja iz Mučki, mesar koji je stručnjak za tranširanje i znojavi flert, nervozni stoper što kamenuje auta, gomila napuhanih klinaca riješenih da predahnu u razvoju...

Sve ih spaja ista neizlječiva radoznalost koja se hrani podsmjehom.
Pogled u tuđi lonac je valjanija i bezbjednija zanimacija nego suočenje sa sobom. Voljom oholih komšija ovdje i krave prerano ispuštaju svoju plemenitu, preživarsku dušu ne dočekavši penziju (ili ludilo) poput svojih srodnica sa Zapada. Nimalo prijatno nije saznanje da kasirke raznim kanalima mentalnog šverca sakupljaju sve vaše pikanterije, nevjerstva, recke, omraze... Pri tom se češće poteže riječ nego misao. Riječi koje žive u provinciji su lažljive, ušećereni slatki sirup od kog i sladokusci padaju u komu. Pa se slatke riječi kombinuju s gorkim (i niskim) udarcima.

Provincija voli da čovjeku da novo ime, verbalnu dangu, pa da ga svakim dozivanjem ponovo licemjerno upisuje u svoj kod. Nije dozvoljeno nakon predstave skinuti masku, obrisati šminku. Individualnost se ne prašta. Pod strihom kolektivne sigurnosti uvijek je, tvrdi provincija, toplije.

Ako je politika generalno žena lelujavog morala, u provinciji je bezuba hitrodajka. Ovdje se žustro potvrđuje teza da čovjek ne može da se ostvari izvan političkog. Političarii u provinciji prebivaju po televizijama i keze se s bilborda, presretni što su, makar i uz pomoć komšija, uspjeli svezati čvor na kravati. Jedina korist od njih je što svojom odvratnošću privlače višak odvratnosti običnih, potčinjenih ljudi koji tako nalaze načina da je se otarase.

Zanimljivo mjesto u životu provincije ima i etnomit. Radije se iz bunara vremena zahvata ustajala kišnica mita nego svježa voda realnosti. U mitu se sve već desilo, nema straha od promjena i halapljivim gutljajima se utoli egzistencijalna žeđ. Provincija tako podgrijava fikciju o svom značaju. A uz sigurnost predačkih bubnjeva prosječni provincijski čovjek stiče svoja prva svojstva.

U provinciji se generacije međusobno poprijeko gledaju, rastu nesretne i umiru razočarane, razgovaraju samo da se ne bi shvatile, a svaka spoznaja munjevito biva ismijana. Smušeni provincijski intelektualci, koji sebe tek ovlašno poznaju, često sanjaju o bjekstvu iza brda u dostojniji svijet. Ali "most bez obala" teško je preći. Otpadništvo je bolan i sumnjiv iskorak, a provincija presuđuje u duhu one ruske narodne "nema budale dok ne svrši škole". Pri tom, podjednako prezire i genije i luđake i često ih umije pobrkati.

Ranjeni gradić zbog svega toga u stanju je da godinama umire u agoniji. Ali, preživljava osnovni postulat provincijske luzerske filozofije: "Sve bih ja mogao da je pravde, poštenja, rođaka iz dijaspore, sreće i da me ne mrzi da se bakćem svim tim budalaštinama". Provincija je naoko gostoljubiva, redovno privlači putnike iz velikih gradova kojima se pruža prilika da svoj blijedi štos pretoče u događaj dana.

Provincija bi da bude centar svijeta, ali i da je svijet ostavi na miru. Iza brda se valja svjetski haos, otvorenost, buka i bijes, disonantna zbrka ideja, "muzika pakla" od koje se bježi, upitanost bez gotovih odgovora. Od toga valja pobjeći i zato provincija otpisuje taj svijet, tvrdeći da je jedino ona sačuvala uspomenu na iskrene dane kad je svijet još bio mlad.

Provincija je negdje davno krenula, otresla sa sebe štalske mirise i ruralne fascinacije ali ih nikada nije zaboravila. Zato ih je koćoperski prekrila jakim parfemima, esencijama kiča, poslastičarskim bojama, melodramskim snovima. I ispod fraka svaki čas proviri seljački gunj, u pola riječi probije prosta psovka, kraj bazena izviru štale i obori...

Provincija je svijet koji je ambiciozno krenuo, pa zastao na pola puta, nerazriješen, postavši zujava košnica kompleksa i neispunjenosti. Da li je, uopšte, moguće udahnuti vazduh u provinciji, a ne zakašljati se od razočaranja?

Predrag Vajagić