BLOG ZA TEBE

Izložba slika - Marica Kolak


Treća samostalna izložba slika Marice Kolak je otvorena u Likovnoj galeriji KSC-a, u Bugojnu, 12.04.2019. godine. Ovo je njena treća samostalna izložba, a njen naziv glasi „SVE ŠTO TREBAŠ JE SREĆA“ .

U likovnoj kritici Rade Babića, za Maricino stvaralaštvo se kaže kako je mrtva priroda česta tema u njenim radovima, kao što su slike Limuni, Bokal i dr. Također mnogi motivi na njenim slikama nas vračaju u stara vremena i običaje i ne dozvoljavaju nam da ih zaboravimo. To su motivi na slikama Fenjer, Vranduk, Bosna i dr. S pravom možemo zaključiti da je Marica slikar nostalgičnih vremena, u kojima dominira ljubav prema patrijarhalnoj porodici i njenim običajima.

Sama autorica kaže da za svoje autorsko stvaralaštvo izvore energije crpi iz proživljenog, što ostavlja traga na njenim slikama, bilo da se radi o pejzažima, portretima, mrtvoj prirodi, ženski aktovima i dr.




























O autoru
Marica Kolak je rođena 26.08.1972. godine u Bugojnu. Osnovnu i srednju školu je također završila u Bugojnu. Od djetinjstva je imala sklonost prema umjetnosti, a tek 2010. godine se aktivnije bavi istom. Javnosti se predstavlja 2013. godine na manifestaciji „Uskopaljske jeseni“. Članica je ULUSD-a i agencije MerisCon Art. Sudionik je Bugojanskih likovnih bijenala. Također je sudjelovala na likovnim kolonijama u Livnu, Rami, Bugojnu, Travniku, Vranduku, Zenici, Kalesiji i Tuzli.