BLOG ZA TEBE

Skopaljska dolina kroz historiju - Selma Rustempašić


U Kristalnoj sali Općine Bugojno je dana 13.04.2019. godine, održana promocija knjige „Skopaljska dolina kroz historiju”, autorice Selme Rustempašić. Promotori knjige su bili: Dr. Ahmed Kico, Hanka Behlulovići i Husein Čepalo. Moderatorica promocije je bila Amira Bašić.

U recenziji knjige Dr. Ahmed Kico navodi sljedeće: Svojim projektom Skopaljska dolina kroz historiju – Historijski vodič, profesorica historije Selma Rustempašić iz Bugojna nastoji na veoma pregledan i sažet način podići svijest  stručne i ukupne javnosti o kulturno-historijskom bogatstvu područja Skopaljske doline (prostori današnjih općina Bugojno, Gorni i Donji Vakuf), kako bi se takva mjesta sačuvala i zaštitila od daljeg propadanja. U Historijskom vodiču, autorica je prezentirala važne  informacije o značajnom broju spomenika, prirodnog bogatstva, društvenih i kulturnih lokacija koje su vrijedne, počev od prahistorije, preko srednjeg vijeka, pa do perioda osmanske i austrougarske vladavine u Bosni i Hercegovini.





O autoru:
Selma Rustempašić je rođena 13.07.1978 godine u Bugojnu. Osnovnu i srednju školu završila u Bugojnu. Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu je završila Odsjek za Historiju. Radi kao profesor Historije u srednjim školama u Novom Travniku, Travniku, Bugojnu... Proučava i istražuje mnogobrojne aspekte historijskih činjenica i pojava. Autor je mnogih tekstova o historijskom naslijeđu naše zemlje. Bila je mentor učenicima prilikom nastajanja filmova o stećcima, jevrejskom groblju i dr. Član je asocijacije najboljih nastavnika EX YU.