BLOG ZA TEBE

Mostar


Kao i mnogi stari gradovi, Mostar se postepeno razvijao kroz više od pet vijekova. Prva svjedočanstva su sa sredine XV vijeka i pričaju o malom utvrđenju sa visećim drvenim mostom. Tadašnje jezgro brojalo je samo dvadeset kuća sa obe strane Neretve. Turci su zaposjeli tu trvrđavicu oko 1500. godine nakon čega započinju razvoj transporta i trgovine, najviše oko tog mosta (1566. godine napravljen je novi most od kamena) i čije je strateško prisustvo oduvijek pretstavljalo samu dušu grada. Nakon toga, izgrađene su dvije kule na riječnim obalama u kojima su boravili čuvari mosta, zvani “mostari”, odakle i potiče ime grada. Mnogi spomenici i građevinski objekti u otomanskom stilu: mostovi, džamije, javno kupatilo, brojni stambeni objekti nastali su u periodu turske dominacije ovim prostorima (15. - 18. vijeka). Od 16. vijeka Mostar postaje ekonomsko središte Hercegovine.

Godine 1878. Bosna i Hercegovina je aneksirana od Carevine austro-ugarske i grad sa smaragdnom rijekom dobiva novi ekonomski i kulturni poredak, otvoreniji prema Evropi, što se i danas može vidjeti po arhitekturi tog perioda, čiji karakteristični pretstavnici su Stara Gimnazija i Gradsko kupatilo.

U periodu dva svjetska rata, Mostar se širi i utrostručuje se broj njegovih stanovnika, industrijska proizvodnja, poljoprivreda i trgovina se intenziviraju i moderniziraju.

Gradsko područje Mostara i njegova okolina se geografski može opisati kao čvorište sjeverne, zapadne i istočne Hercegovine. Kroz centar grada se proteže kanjon rijeke Neretve pa je Mostar poznat i pod nadimkom "grad na rijeci Neretvi". 

Mostar ima umjerenu sredozemnu klimu s blažim, ali hladnim zimama, uz malo ili nimalo snijega, te veoma vrućim ljetima gdje temperature u hladu znaju iznositi i do 45 celzijevih stupnjeva. Zbog toga je Mostar najtopliji grad u Bosni i Hercegovini, s najviše sunčanih dana u godini.

Njegove najpoznatije znamenitosti su: Stari most, Koski Mehmed-pašina džamija, Kujundžiluk, Biščevića kuća, Karadžoz-begova džamija, Kriva Ćuprija, Muslimbegovića kuća, Kajtazova kuća, Tepa pijaca, Gimnazija, Muzej Hercegovine.