BLOG ZA TEBE

Mona Liza - Leonardo da Vinči


Mona Lisa ( 76,8 x 53 cm ), ulje na drvetu, (proljeće 1503 - ljeto 1505), muzej Louvre, Pariz, Leonardo da Vinci.

Mona Lisa je Leonardova najpoznatija slika, koja je poznata po svom misterioznom osmjehu. Ovo djelo je jedinstven primjer sjedinjavanja dvije slikarske tehnike (sfumato i chiaroscuro) koje je Leonardo doveo do savršenstva. Leonardo je Mona Lisu slikao skoro  tri godine od 1503. do 1505. Mona Lisa je jedna od rijetkih Leonardovih slika koje su i do dan danas očuvane. Ovaj portret predstavlja kombinaciju firentinskog i flamanskog stila.

Mona Lisa je bila žena trgovca Frančeska del Džakonda kojom se on oženio 1495. godine. To mu je bio treći brak. U braku su stekli jednu kćerku koja je 1499. godine umrla, nakon toga u njihovom životu je zavladala tuga i očaj. Pravo ime Mona Lise  je bilo Lisa Gerardini. Leonardo se ponudio da naslika divno lice ove mlade žene, koja je tada imala između 28. i 30. godina. Pošto je Mona Lisa bila tako lijepa, za vrijeme portretiranja Leonardo je dovodio nekog ko je svirao i pjevao, kao i lakrdijaše, da bi je razveselio i razbio njenu tugu. Leonardo nije želio da samo napravi portret, već je htio da naslika "jednu živu stvar". Niko prije njega nije sebi postavljao tako visok cilj, izazvati samu prirodu, podražavati je da bi je prevazišao, jer je htio da "sačuva predstavu o božanstvenoj ljepoti koju će vrijeme ili smrt uskoro uništiti".

Mona Lisin portret predstavlja i izraz Leonardovog tehničkog znanja. Vasari ga opisuje vrlo rječito : "Oći su imale takav sjaj i vlažnost kao da su žive". Trepavice pošto ih je naslikao kao da rastu iz kože, negdje gušće, negdje rjeđe, nisu mogle biti prirodnije. Mona Lisa Džakonda, stvarna žena, portret ili samo povod za poniranje u dubinu, ali ne u dubinu ogledala, već samoga sebe; ili je to lik savršenstva? To je odgovor genija upućen novim slikarima koji su sve površnije posmatrali predmet slike.

Leonardo je prodao sliku kratko pred svoju smrt kralju Franji I., koji je zatim čuva u dvorcu Amboise. U sljedećem razdoblju slika dolazi u Fontainebleau, Pariz, Versailles i konačno u kolekciju Luja XIV. Nakon francuske revolucije slika dobiva nov dom u Louvreu. Napoleon je uzima odatle i vješa je u svojoj spavaćoj sobi. Po njegovom silasku s vlasti Mona Lisa se vraća natrag u muzej Louvre.

Dana 21. avgusta 1911. godine slika je ukradena iz Louvrea, od strane talijanskog lopova imenom Vincenzo Peruggia. On je želio Mona Lisu dovesti nazad "kući" u Italiju. Tek dvije godine kasnije ponovno se slika pojavljuje u Firenci.

1956. godine u atentatu kiselinom teško je oštećena donja polovica slike. 30. decembra 1956. jedan posjetitelj je bacio kamen na sliku Mona Lise. Taj čovjek je zbog tog čina morao napustiti svoju domovinu Boliviju.

U 60-tim i 70-tim godinama Mona Lisa je bila izložena i u New Yorku, Tokiju i Moskvi. 

Danas se nalazi iza pancirnog stakla u muzeju Louvre, u Parizu.