BLOG ZA TEBE

Coco Shanel


Francuska modna kreatorka i pionirka u svijetu mode Gabrielle Bonheure Chanel rodila se 1883. godine u Saumuru u južnoj Francuskoj. Majka joj je umrla kad je imala samo šest godina, a kako se otac, siromašan trgovački putnik, nije mogao sam brinuti o njoj i njezinih petero braće i sestara, neke od njih preuzeli su rođaci, dok je Gabrielle završila u sirotištu koje su vodile časne sestre. U sirotištu je ostala pet godina i u njemu je izučila krojački zanat. 

Priča ove nevjerovatne žene podsjeća na bajku; život joj je podjednako servirao i sreću i tugu. Imala je veoma teško djetinjstvo, usljed rane smrti majke poslana je u sirotište, nakon čega se okušala u nekoliko zanimanja, uključujući i pjevanje po noćnim klubovima. U jednom od njih je dobila nadimak Coco. Njen put ka onom što je postala i ostala do danas, nije bio nimalo lahak

Gabrielle Bonheure Chanel bila je prva modna dizajnerica na svijetu koja je tržištu ponudila total look: od šešira, odjeće i obuće do cipela, nakita i parfema. Toj djevojci porijeklom iz siromašnog francuskog sela, neobrazovanoj ali obdarenoj iznimnom osobnošću, bilo je naprosto suđeno da živi ispred vlastitog vremena.

Jednostavnost kao simbol otmjenosti
Nikad nije pratila trendove želeći da se uklopi, ona ih je nametala. Iako mnogo puta osporavana, ostala je uvijek svoja, plasirajući jednostavnost kao simbol otmjenosti. Počela je tako što je kreirala šešire, izuzetno neobične u to vrijeme, koji su privukli pažnju žena iz visokog društva Pariza. 

Ipak, najveći preokret u svijetu mode napravila je u toku i poslije Drugog svjetskog rata, kad je počela kreirati garderobu za žene. Nedostatak materijala i manjak kreativnosti svojih konkurenata pretvorila je u svoju korist, iskoristivši žersej koji je tad bio jedini dostupan materijal, jer su se od njega pravile uniforme. Spojivši lijepo i praktično, ona oslobađa žene korzeta i drugih modnih stega, kreirajući garderobu po uzoru na muške uniforme. U kombinaciji s interesantnim aksesoarima koje je voljela (višeslojne ogrlice, broševi, lančići), ove jednostavne odjevne kombinacije dobile su notu sofisticiranosti.

Zaintrigirana muškom modom, bila je prva osoba koja je poželjela odjenuti ženu u nešto nalik muškom odijelu. Tako nastaju gotovo dječački dizajnirana odijela, koja uključuju i pantalone za žene, što je do tada bilo gotovo nezamislivo. Vješto je kombinirala elemente muške i ženske mode. Naime, Coco je voljela jahati konje, a kako su žene u to vrijeme nosile haljine, dok su jahale, sjedile su skupljenih nogu na jednoj strani konja. Zbog toga je Coco kreirala jahaće pantalone za žene, kako bi u normalnom položaju mogle jahati. Oduvijek se smatrala ravnopravnom muškarcima, što ju je, naravno, navelo na brojne revolucionarne ideje koje se žena tog vremena nije usudila napraviti.

“Moda nije samo pitanje odeće. Moda je u vazduhu, rađa se u vjetru. Možemo je osjetiti intuicijom. Ona je na nebu, ali i na zemlji.” 

Bila je drukčija od svih kreatora do tada, a i od onih koji su tek kasnije nastupili, te i od onih koji dolaze, jer joj je prvobitno bilo važno kako se žene osjećaju u odjeći koju ona kreira, pa tek onda kako u njoj izgledaju. Slobodno se može kazati da je u modu i žensku konfekciju uvela revoluciju funkcionalizma.

Pokrenula je trend džepova na jaknama, koje je danas teško zamisliti bez njih. Svako prišiveno dugme imalo je svoju funkciju i nije nikada bilo samo u funkciji estetike. Svaki džep, svaka rupica na odjeći bila je prava i imala je svoju funkciju i svrhu.
Iako su svi u početku bili skeptični spram tako velikog preokreta u odijevanju, ovaj stil se vrlo brzo proširio na cijeli svijet i ime Chanel zauvijek vinuo u anale svjetske modne scene. Vremenom se rodila kreacija, danas poznata kao čuveni kostim Chanel, te parfem “Chanel No.5” koji nakon svih ovih godina s pravom može nositi titulu “parfem za sva vremena”. 


Budite jedinstveni
“Da bi bila nezamjenjiva, žena uvijek mora da bude drukčija. Ljudi su se smijali mom oblačenju, ali je to bila tajna mog uspjeha: nisam sličila bilo kome”, kazala je Coco Chanel koja je znala kako je to početi od nule. Odrasla u sirotištu, bez ikoga ko bi kasnije brinuo o njoj, nije imala gotovo nikakve preduvjete za uspjeh koji je kasnije uslijedio. Ali, kao i svi veliki ljudi, i ona je dokazala da svaka situacija ima barem dva lica te da i u sjenci katkad nikne divan cvijet. Njen otac bio je putujući trgovac. Nikad se dugo nije zadržavao na jednom mjestu. Prodavao je dugmad i vrpce, neke od elemenata koji će se kasnije vidjeti u njenim modnim kreacijama.

U sirotištu, osim toga što je naučila da šije, otkrila je elemente koje će je učiniti velikom modnom kreatoricom: mješavinu tame i svjetla, crnog i bijelog. Biseri, naprimjer, koji su v “Volim luksuz, ali on nije u bogatstvu i ornamentima, već u odsustvu prostog i vulgarnog. Nekad mislim da sam ostala u ovoj igri samo da bih iskorijenila vulgarnost i prostotu”, kazala je Coco Chanel elik dio njenog stila, podsjećaju na zrna krunice koje su nosile časne sestre, kao i pojasevi koje su nosile oko struka. U to su vrijeme žene još nosile korzete. Nosile su haljine u kojima nisu mogle disati, a još manje hodati, trčati ili raditi. Coco je “skinula” s njih korzete i neke nepotrebne ukrase: velike perjem obložene šešire te odjeću vrlo jarkih boja.
Okružena časnim sestrama i ostalom djecom koja su bila odjevena u jednostavnu i uglavnom crnu odjeću, Chanel je s takvim naslijeđem unijela velike promjene u modu.

Prva je stavila lanac na torbicu i to iz prostog razloga – zamaralo ju je da tašnu stalno drži u ruci, ona je nastala isključivo iz potrebe. Coco je već bila umorna od nošenja torbi po rukama i onda joj je pala na pamet sjajna ideja. Torbica s lancem koja se može nositi na ramenu rođena je 1955. godine. Inspirirana djetinstvom provedenom u sirotištu, osmislila je ručke kao dugačke lance slične onima na kojima su visili ključevi soba. Prvi model koji je izbacila bio je u crnoj boji i telećoj koži, a imao je podstavu u crvenkastosmeđoj boji, kakve su bile dječije uniforme u sirotištu. 

Prezirala je svaku vrstu vulgarnosti. “Volim luksuz”, rekla je, “ali, on nije u bogatstvu i ornamentima, već u odsustvu prostog i vulgarnog. Nekad mislim da sam ostala u ovoj igri samo da bih iskorijenila vulgarnost i prostotu!”


Trijumfalni povratak bake Coco 
Prije početka Drugog svjetskog rata 1939. Chanel je zatvorila vrata svog butika i apartmana u Rue Cambon, povukla se s modne scene i otišla u Švicarsku. Za vrijeme rata povezivali su je s njemačkim oficirom, 13 godina mlađim od nje. Po završetku rata, bila je proglašena izdajnikom i takva reputacija se odrazila i na biznis. Oslanjajući se samo na prihode koji pristižu od prodaje parfema “Chanel No.5”, Coco je sa svojih 56 godina bila već umorna i na korak od potpunog odustajanja. Povukla se s javne scene i punih 15 godina svijet je bio bez nje.

Ipak, 1954. godine odlučila je vratiti se na scenu, a glavni motiv bilo je uspon Christian Diora, koji je ženu vraćao u doba korzeta i opterećujuće garderobe, od koje ju je ona, tad već odavno, oslobodila. Tad, u sedamdesetim godinama, Chanel se vratila na početak i opet radila mnogo, dokazujući još jednom da samo veliki rad i posvećenost dovode do velikih rezultata. Dokaz za to su i naočale na radnom stolu, koje je tu ostavila svog posljednjeg dana života, otišavši da nakratko predahne u svoju sobu u “Ricu”. Danas, njen potpis je statusni simbol, a životna priča podstrek svima koji vjeruju da je pravi put negdje između klasičnih vrijednosti i inovacije. Neki od njih otkrivali su je posredstvom filma i pozorišta (igrale su je velike dive, od Katharine Hepburn do Shirley MacLaine), neki posredstvom knjiga, a većina nas posredstvom kreacija.

Za Coco Chanel možemo reći da ne samo da je bila nevjerovatno nadarena nego i veoma pronicljiva i sposobna poslovna žena. Njeno ime se i dan-danas izgovara s velikim poštovanjem. Životni vijek provela je kreirajući, pa je tako i umrla, pripremajući svoju oproštajnu kolekciju. Umrla je u devedesetoj godini života. Za sobom je ostavila neizbrisiv trag u historiji ženske mode, ali i ženske individualnosti i samostalnosti, zadajući lekciju iz smjelosti, promišljenosti, otmjenosti i stila. Jedinstvena, neumorna i genijalna, Coco Chanel jedna je od najznačajnijih žena 20. stoljeća.

Zahvaljujući svojim kreacijama Coco Chanel ušla je u modnu historiju. Žena koja se borila za svoje snove i želje, hrabro i odlučno ih je i ostvarila. Potpuno je promijenila koncept ženstvenosti te postala najznačajnija figura modnog dizajna i pop-kulture prošlog stoljeća

Bila je jedini modni dizajner koji se ikad našao na "Timesovoj" listi 100 najutjecajnijih osoba stoljeća. Zamjenivši korzet ležernom elegancijom, uvela je jednostavne ženske kostime, malu crnu haljinu, ženske udobne hlače, ali i parfeme i nošenje glamuroznog nakita u svakodnevnom ležernom odijevanju. Umrla je u Parizu 1971. godine.




Lejla Filipović