BLOG ZA TEBE

Dragan Mučibabić - ljubitelj starina


Dragan Mučibabić iz Bugojna, je ljubitelj starina koji već 35 godina čuva od zaborava raznovrsne predmete i eksponate iz naše prošlosti. To su predmeti iz Prvog i Drugog svjetskog rata, ali i iz bivše Jugoslavije. Ima više od stotinu različitih kolekcija, od kojih je posebno interesantna etnokolekcija, koju čini bakarno i zemljano posuđe, ibrici, sahani, ćilimi, serdžade, stare torbice, i sve drugo što čini kulturno-historijsku baštinu ovih prostora. U svojoj kolekciji posjeduje preko 30.000 predmeta, što bi moglo opremit 3-4 muzeja.

Mučibabić ima i najveću kolekciju vojnih ljubavnih razglednica u BiH, od kojih je većina nastala u periodu Austrougarske monarhije, od 1900. do 1940., između Prvog i Drugog svjetskog rata. Na njima su, uglavnom, motivi žena. Mnoge prikazuju tadašnji način odijevanja i komunikacije mladih ljudi, koji su ljubav najčešće iskazivali slanjem dopisnica ili razglednica.

Svoju kolekciju je sakupljao u mjestima u kojima je dosad živio, zatim u zemljama regiona, te u Austriji, Njemačkoj, Americi. Pojedine antikvitete je kupovao na pijaci, neke je pronalazio na otpadu, neke otkupljivao i spašavao od daljeg propadanja.

S obzirom na to da je član Udruženja antifašista i boraca NOR-a 1941.-1945. godine (UABNOR), Mučibabić je u jednu od prostorija udruženja smjestio dio svoje kolekcije vezan za taj vremenski period. Tu se može vidjet statua Josipa Broza Tita, crvena glasačka kutija Socijalističke Republike, fotografije prvog samita Pokreta nesvrstanih, originalni otisci medvjeda kojeg je ulovio Tito, uniforme, album i keramičke pločice iz Titove vile, ruske puške, raketni pištolji iz Prvog i Drugog svjetskog rata, medaljoni Lige antifašista Jugoistočne Evrope, brojne knjige i novinski članci...

Kao i većina kolekcionara, počeo je prvo sakupljati novčiće, markice i razglednice. Iza svakog predmeta čuva posebnu priču i kaže da nikada neće zaboraviti kako je svaki od njih pronašao. Sakupio je više od 250 zemljanih ćupova, 300 različitih starih pegli iz čitavog svijeta, te 230 starih radija. Počeo sakupljati i ćilime kako bi mogao urediti svoje izložbe.

Pošto se radi o velikoj zbirci, on se nada
da će ona jednog dana biti smještena u adekvatan prostor i dostupna širokoj publici grada Bugojna i šire. Trenutno je u toku realizacija projekta opremanja jednog muzejskog prostora u Mostaru, sa njegovom zbirkom starina. Do sada je imao mnogobrojne izložbe svojih exponata.