BLOG ZA TEBE

Umjetnička izložba Identitet - Husein Šljivo


Dana 17.05.2019. godine, u likovnoj galeriji KSC-a Bugojno, je postavljena izložba umjetničkih radova pod nazivom „IDENTITET“, autora prof. Huseina Šljive.

O ovoj izložbi svoje zapažanje je iznio akademski kipar Antonio Džolan, pod nazivom „Apsurd kao znak 20. - 21. stoljeća“.

Husein Šljivo kao likovni stvaratelj je u svojim djelima više blizak konceptualnoj vrsti umjetnosti nego oblikovanju i materijalima. Njega zanimaju ideje i značenja, njemu nije potrebna umjetnikova ruka, nego odabir: važan je čin i gesta, a ne rad. Sa izložbom „Identitet“ postavlja pitanje identiteta svakog pojedinca, kako u prošlosti tako i u budućnosti, kao i njegovog značenja nekad – sad. U svojim promišljanjima i samom načinu upotrebe materijala i njihovog međusobnog slaganja, vrlo je blizak pravcu Dadaizama. Dadaizam je kao likovni pravac bio jedna vrsta groteske, a najčešći oblik dadaističke groteske koja „galami“ besmisao jest kolaž. Kolaž su pravili od tapeta, karata, mapa, novinskih članaka, autobusnih karata i raznih drugih materijala i njihovim međusobnim kombiniranjem i lijepljenjem odbacili sva estetska pravila tog razdoblja. Novinski članak koji je tiskan u milijunskoj nakladi, sada istrgnut iz svoje uobičajene svakodnevnice i postavljen na slikarsko platno i izložen u galeriji, postaje predmet promišljanja. Mijenja mu se prvotna namjena i koncept i u drugom odnosu kao i mjestu ima sasvim drugo značenje.

Ista razmišljanja možemo uočiti i kod Šljive, on uzima rodni list i lijepi ga pored grbova i zastava od država, općina i županija. Iz grbova možemo uočiti da se radi o državama kao što su bivša Jugoslavija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Njemačka.
Kao akcent i osobnu kartu svakog rada stavlja i svoj autoportret. Ovako urađeni radovi i izloženi u galeriji postaju predmetom promišljanja svakog pojedinca o njegovom vlastitom „nametnutom“ identitetu kao i današnjim velikim upitnikom u Bosni i Hercegovini: „Tko sam sutra?“

Isto kao i umjetnici Dadaizma koji su zagovarali apsurd, kao stvarnost koja živi, i Šljivo svojim radovima smjelo i oštroumno progovara o apsurdu jedne Jugoslavije i „nametnutom“ identitetu koji, bez obzira što više nema Jugoslavije, živi još smjelije u današnjoj Bosni i Hercegovini.















O autoru:
Husein Šljivo je rođen u Prozoru 02.01.1977. godine, sa stalnim boravištem u Bugojnu. Završio je Pedagošku Akademiju na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru gdje je stekao diplomu nastavnik likovnog odgoja 2001. godine. Sedam godina kasnije (2008) završava nastavnički fakultet, gdje je stekao zvanje profesor likovne kulture - diplomirani grafičar. 2019 godine je magistrirao na Nastavničkom fakultetu u Mostaru i time stiče zvanje magistar likovnih umjetnosti u edukaciji. Radi kao nastavnik i profesor likovne kulture. Ovo mu je deseta samostalna izložba. Iza sebe ima oko 200 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Boravio je na više likovnih kolonija (Bugojno, Konjic, Brčko, Beograd). Realizirao je likovne kolonije u Prozoru i Dane fotografije Bosne i Hercegovine. Dobitnik je nekoliko nagrada. Član je više likovnih udruženja iz BIH, Srbije, Njemačke.