BLOG ZA TEBE

Mirisna polja lavande


Stara latinska izreka kaže: "Kao što je ruža miris srca, tako je lavanda miris duše".

Lavanda (Lavandula - lat. Lavanda angustifolija) je prelijepa, korisna, ukrasna, aromatična, začinska i ljekovita biljka. Koristi se više od 2000 godina. Naziv biljke potiče od rimske riječi "lavare", što znači "prati", odnosno "kupati", jer su Stari Rimljani zbog ugodne arome cvjetove lavande dodavali u mirisne kupke ili vodu kod pranja odjeće. Kao ljekovita biljka, lavanda je prepoznata tek u srednjem vijeku.

Smatra se pravom mediteranskom biljkom, iako je njeno prirodno stanište u Provansi u Francuskoj, uspijeva na području čitavog Mediterana, južno do tropske Afrike i jugoistočno sve do Indije. Danas se uzgaja u cijelom svijetu i u raznim klimatskim uslovima. Višegodišnja je biljka čiji životni vijek može dostići i do 30 godina.

Lavanda se koristi za zdravlje i za ljepotu. Njeno ulje se koristi kao antiseptik i u aromaterapiji. Koristi se kao sredstvo za pranje lica i tijela, kupke, toaletne vodice, za tjeranje moljaca, za aromu, te u liječenju mnogih bolesti. Njen ugodan miris otklanja umor i nemir  te povećava mentalnu aktivnost. Kao sredstvo za smirenje i opuštanje, osim ulja, pomaže i čaj od cvjetova lavande te kupka. Koristi se i kao začin jelima, a zbog svojega neodoljivog mirisa i izgleda, lavanda može poslužiti i za različite kreativne poklone, bukete i ukrase.

Često se uzgaja na velikim poljima koja u vrijeme njenog cvjetanja izgledaju očaravajuće.