BLOG ZA TEBE

Hiljadu Ostrva


Ovaj arhipelag čine 1.864 ostrva koja se nalaze na prirodnoj granici između Kanade
i SAD-a, na Saint Lawrence rijeci i sjeveroistočnom dijelu jezera Ontario. Arhipelag se proteže na dužinu od oko 80 km, a sama ostrva variraju u veličini od 60 kvadratnih kilometara, pa do ostrva dovoljno velikih da na njih stane samo jedna kuća. Broj ostrva na arhipelagu je određen prema sljedećem kriteriju: ostrvo mora biti iznad razine vode tokom cijele godine, imati površinu veću od jednog kvadratnog metra, te imati makar jedno stablo.

Najveće ostrvo je Wolfe Island
, dugačko oko 29 km i široko oko 9 km na najširem dijelu i na njemu živi oko 1.400 ljudi. Na jedno od najmanjih ostrva je stala samo jedna kuća i pored nje jedva jedna željezna klupa. Veliki broj ostrva je i dalje nenaseljen, a ona na kojima se nalazi kuća ili dvije danas imaju pristup električnoj energiji, telefonu, kao i stalni prevoz do kopna ili drugih ostrva trajektom.
 .
Oko dvadeset ostrva čine „Nacionalni park Hiljadu Ostrva“, najstariji nacionalni park u Kanadi. On svake godine privlači veliki broj turista kojima nudi mogućnost kampovanja, prekrasne pješačke staze, organizovanje raznih dešavanja. Arhipelag je 2002. godine proglašen Svjetskim rezervatom biosfere UNESCO-a.