BLOG ZA TEBE

Činkve Tere - Pet zemalja


Činkve Tere (Cinque Terre) - Pet zemalja je naziv za pet naselja u ligurijskom priobalju Italije. U to područje spada pet srednjovjekovnih malih gradića, koji su jedno od najslikovitijih mediteranskih priobalnih područja. Obala i okolna brda su dio Nacionalnog parka Cinque Terre, koji je od 1997. godine UNESCO-va svjetska baština.

Monterosso al Mare, najveći i najstariji gradić podijeljen u dva dijela, stari i novi dio. U njemu se nalaze i dvije najveće plaže u nacionalnom parku, prva u Monterosso Fegina (novi dio) i ujedno je i jedina pješčana plaža, dok se druga nalazi u starom dijelu gradića.

Vernazza, koju mnogi smatraju najljepšim gradićem u nacionalnom parku zbog njegovog prekrasnog krajolika. Tu se nalazi i srednjovjekovna kula Belforte, s koje se pruža panoramski pogled na gradić i obalu.

Corniglia, najmanji od pet gradića i jedini koji nema vlastitu luku. S obzirom na to da je smješten na vrhu brežuljka, do njega se može doći jedno ako se uspne uz 365 stepenica od željezničke stanice.

Manarola, gradić poznat je po svojim špiljama i podvodnim stijenama. U njemu se nalazi manja površina gdje se može kupati i lučica s koje se može uskočiti u kristalno plavo more.

Riomaggiore, gradić smješten u južnom dijelu nacionalnog parka, poznat po svojim zvonicima. Krasi ga antički kameni dvorac. Glavna ulica je prototip tipičnog talijanskog stila života, prepuna kafića, barova, restorana, trgovina i drugog.

Snažno more i vjetar su vremenom izdubili mnoštvo malih zaljeva u liticama ovih predjela. Na skučenom prostoru, na stijenama iznad mora nastali su ovi bajkoviti gradići, danas čuveni po proizvodnji vina i turizmu. Kuće su stiješnjene jedna uz drugu, a gdje je postojalo malo prostora napravljene su terase na kojima stanovnici gaje masline i vinovu lozu.

Veoma nepristupačan teren koji je otežavao poljoprivredne poslove, tjerao je stanovnike ovog područja na masovno iseljavanje krajem 19-og vijeka, ostavljajući ovaj raj na Zemlji gotovo pustim. Srećom, državni organi uviđaju značaj i potencijal ovog kraja, te pružaju finansijsku pomoć stanovništvu koje se postepeno vraća na imanja, obnavlja ih i ponovo pokreće tradicionalnu poljoprivrednu proizvodnju.