BLOG ZA TEBE

Zahvalnost

 

Svi mi smo učenici.

Možemo se naći u centru raja, ne izlazeći iz svog vlastitog stana, ali ako je u našim željama prisutna zavist, pohlepa, mržnja i oholost, svijet se lako može pretvoriti u naš lični pakao. Mi sami stvaramo atmosferu oko sebe, i zato su mudraci uvijek počinjali sa mijenjanjem vlastitog karaktera, shvatajući da je problem u nama samima, a ne u okruženju, ne u komšijama, ne u kolegama, ne u supružnicima.

Zašto je to tako?

Ovaj svijet je izgrađen na principu učenja. Mi smo učenici ovog svijeta, koji treba da razviju u sebi kvalitete učenja. Cijelo okruženje je naš učitelj, koji nam predaje lekcije života da nas nečemu nauči. Pravi učenik je sposoban da uči od svega što mu sudbina donese. On može da nauči ćak i od kamena koji ljeti stoji na vrelini, a zimi na hladnoći, i zbog toga se razlomi na dva dijela, ali i dalje ostaje na istom mjestu. A mi smo pri prvoj nevolji spremni da pobjegnemo iz porodice, napustimo posao, preselimo se u drugu zemlju…Neprijateljski stav prema svijetu uzrokuje neprijateljski stav svijeta prema nama samima. To je isto kad učenik bira listić sa pitanjima na ispitu, i ako mu se listić ne sviđa jer ne zna tačan odgovor, on počinje da krivi predavača i optužuje ga za pristrasnost.

Kako spoznati u sebi znake neprijateljstva prema svijetu?

Po tome da li osjećamo zavist. pohlepa, mržnju i oholost. Zavist je neslaganje sa tim, što se naše želje ne ostvaruju kod nas već kod drugih. Ona odmah izaziva reakciju u našem životu koja dovodi do samouništenja, a prije svega nas napušta sreća i zadovoljstvo. Sreća je plod zahvalnosti. Što smo više zahvalni sudbini i ljudima, to više plodova sreće cvjeta na drvetu našeg života.

Čudo zahvalnosti.

Svako iskreno “zahvaljujem” nas spašava od neke bolesti, a svaka neizrečena “zahvalnost” može da prouzrokuje bolest. Zahvalnost je jedan od glavnih znakova razvitka naše svijesti, ona zaustavlja negativnosti. Ako smo zahvalni bolesti kao svom učitelju, ona se pretvara u dio našeg duhovnog razvoja, i preokreće neprijatnost u aspekt duhovne sreće. Budite zahvalni na današnjem danu jer i dalje dišete, živite i sanjate, na svemu što ste postigli, bez optužbi za sve što niste, na svim blagoslovima koje ste imali u svom životu i ne dozvolite umu da odluta u zavist, pohlepu, mržnju i oholost.