BLOG ZA TEBE

Alan Vots


Alan Vots (Alan Watts) 1915. - 1973. je britanski filozof, pisac i govornik, najpoznatiji kao prevodilac i promotor istočne filozofije za zapadnu publiku. On je tipičan lik britanskog gospodina, tvrdoglavog pustolova, pobunjenika, mistika, putnika u daleke zemlje i pisca koji je život posvetio istraživanju nepoznatih, područja istočnih filozofija. Slijedbenik je jedne od najizvornijih škola zen budizma. Njegova su djela na Zapadu učinila ogroman napredak u širenju istočnjačke misli među običnim ljudima. Vjerovatno je tome pogodovala i činjenica da se njegovo najplodnije razdoblje poklopilo s usponom hippy naraštaja i naglašenog traganja zapadnog čovjeka za izvorima istočne duhove misli.

MISLI

Ne shvatajte život previše ozbiljno.
Nije ništa novo da ljudi sve shvataju previše ozbiljno, pa i sam život. Naš um nas bombarduje neprekidno mislima o tome “šta bi bilo kad bi bilo”, sve dok ne postanemo zabrinuti i uplašeni. Gledajte na život na sasvim drugačiji način, potpuno opušteno. Mi smo mali djelić ogromnog univerzuma i nema potrebe da stvari shvatamo previše ozbiljno. Umjesto toga pronađite način da uživate u svakom trenutku!

Opustite se i predajte matici života.
Ništa ne treba forsirati jer se na taj način stvara napetost. Ponekad sve funkcioniše mnogo bolje samo ako se pusti da teče, i jednostavno dešava. Baš kao kad plutamo u vodi. Zamislite samo obrnutu situaciju, mašemo rukama pokušavajući da se održimo na površini i u panici ne možemo da se kontrolišemo i tonemo. Nekada se to dešava čak i odličnim plivačima.

Gledajući univerzum u toku noći, ne možemo da kažemo da je neka zvjezda dobra a druga loša, ili da su neke u dobrim a druge u lošim sazvježđima.
Ako želite da živite život punim plućima i bez ikakvih ograničenja, na sve što vam se dešava dobro je gledati kao na proces učenja. Ako sve posmatramo crno ili bjelo, loše ili pozitivno, nikada nećemo vidjeti život onako kakav on stvarno jeste, paleta boja sa mnogo različitih nijansi.

Budućnost i naši planovi možda neće imati nikakav značaj osim ako ne budu u potpunom kontaktu sa sadašnjim trenutkom, jer samo u sadašnjosti živimo.
Možemo da uživamo samo ako eliminišemo bilo kakav strah od budućnosti, anksioznosti ili depresije. Pravljenje planova za budućnost je jedino korisno za one koji znaju kako da uživaju u onome što budućnost donosi. Potpuno je beskorisno ako živimo za budućnost, a ne uživamo dok je čekamo. Naučite da uživate u sadašnjosti jer ćete samo tako biti sposobni da uživate u svemu što će budućnost donjeti.

Ako postoje stalni problemi koji se ne rješavaju, pitanje je da li im se prilazi na pravi način.
Svako od nas ima iste mogućnosti, samo je potrebno da se opustimo. Nekada je suština samo u tome na koji način posmatramo ono što nam se dešava!

Bez rođenja i smrti, i bez neprekidne promjene svih oblika života, svjet bi bio statičan, mumificiran i dosadan.
Nesumnjivo, ono što ovaj svjet čini preljepim je prolaznost i promjenljivost svih stvari. Sve se mjenja i veoma je važno da to shvatimo i prihvatimo. Mi smo djelo ovog svjeta i ne možemo da se suprotstavimo njegovom toku. Ono što možemo je da uživamo u preljepom i očaravajućem plesu svakog trenutka.