BLOG ZA TEBE

Ždrimci


Malo mjesto koje smješteno pod obroncima planine Vranice, udaljeno 4 kilometra od Gornjeg Vakufa - Uskoplja. Priroda mu je podarila obilje svoje ljepote, kao što su tri jezera, vodopad, plodno tlo za poljoprivredu, zrak sa nadmorskom visinom od 800 metara i dr.

Ždrimačka Jezera leže u smom središtu mjesta i jedno od drugog su udaljena po  250 metara. Geomorfološki su spomenici prirode. Najveće i najljepše je Hadžiča jezero. Kružnog je oblika sa dužinom oko 120 metara i širinom do 100 metara, te sa najvećom dubinom 9,20 metara. Pijavićko jezero je dobilio naziv zbog pijavica koje u njemu žive, a koje narod od davnina koristi kao prirodnu metodu isisavanja takozvane nečiste krvi. Treće jezero se zove Pasije jezero.

Ždrimački ili Crndolski slap se nalazi iznad mjesta Ždrimci. Visina mu je 29 metara. Nalazi se na potoku koji se zove Crndol. Njegova puna ljepota dolazi do izražaja u proljeće kad voda nabuja, slijevajući se sa planine Vranice gdje je i izvor potoka. Slap je omiljeno mjesto izletnicima, avanturistima, sportistima i  drugim ljubiteljima prirode.