BLOG ZA TEBE

Livno


Livno je grad u jugozapadnom dijelu BIH. Grad leži na 724. m nadmorske visine. Nalazi se na istoku centralnog dijela Livanjskog polja. Većim je dijelom na obroncima i u podnožju brda Bašajkovac, iz kojeg izvire i kraška rijeka Bistrica. Klima je umjereno kontinentalna s jakim vjetrovima. Ljeta su mahom duga i sunčana a zime snježne.

Povelja princa Mutimira od 28. rujna 892. godine slavi se kao dan nastanka grada Livna. Sam grad je interesantna mješavina dalmatinske, turske i socijalističke arhitekture. Iz velike kraške pećine izvire rijeka Bistrica. Izvor dosta nalikuje onome u Blagaju gdje izvire rijeka Buna. Silina vode koja izvire iz pećine čini ovo mjesto idealnim za izgradnju mlinova. Turci su izgradili prelijepi 
kameni most preko rijeke Bistrice.

U sklopu Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla na Gorici smješteni su Franjevački muzej i Gorička galerija u kojima se hronološki prati kontinuitet povijesnih zbivanja: od Kelta i Ilira preko Rimljana, te Hrvata od doseljenja do najnovijeg vremena. U Galerij na Gorici je izložena stalna postavka radova Livnjaka Gabrijela Jurkića. Jurkić je jedan od najpoznatijih slikara u historiji Bosne i Hercegovine i njegovi radovi su također izloženi u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu.

Livno ima dugogodišnju tradiciju pravljenja poznatog Livanjskog sira.