BLOG ZA TEBE

Ženska torba


Pojam "torba" izvorno se odnosio na vrećice za novac koju su uglavnom zakačenu za pojas nosili muškarci. Te vrećice su obično pravljene od mekane kože ili od kakvog jačeg platna i pri vrhu su se vezivale vrpcom. Nosile su se u vrijeme kad muška populacija još uvijek nije imala džepove na pantolonama.

Moderna torba ili tašna nastaje u Engleskoj u doba Industrijske Revolucije, u vrijeme kada je pojačano putovanje željeznicom. 1841 godine poslastičarski industrijalac i biznismen Samuel Parkinson iz Doncaster-a prvi je naručio izradu seta prtljage za putovanje koja je podrazumijevala izradu torba od tvrdog materijala i nekoliko kovčega za garderobu i stvari koje je nosio sa sobom. Pošto je primjetio da torba, koju njegova supruga nosi pri takvim putovanjima, nije odgovarajuće veličine za njene potrepštine, a uz to je i pravljena od vrlog tankog materijala, specijalno je naručio set ručnih torbi raznih veličina za nju. Uslov je bio da se njene torbe prave od iste čvrste kože kao njegovi putni kovčezi.

Tako je H.J.Cave & Sinovi, Londonska kompanija osnovana 1839, ušla u istoriju kao prva kompanija koja je dizajnirala modernu žensku torbu. Neke od poznatijih H.J.Cave mušterija bili su i Ruth Vincent engleska operna pjevačica i glumica, Thomas Edward Lawrence, arheolog i oficir Britanske Vojske svijetu poznat kao Lawrence od Arabije i Sir Winston Churchill Britanski premijer. H.J.Cave je 1857 inspirisao čuvenog dizajnera torbi Louisa Vuitton-a, a bio je i uzor mladom Guccio Gucci-u 1910 godine. Iako su zvanično prestali da reklamiraju i proizvode isključivo ženske torbe još 1865 godine, H.J.Cave & Sinovi nastavili su izrađivati torbe po narudžbi za kraljevsku porodicu, raznorazne poznate ličnosti ili u ime obilježavanja specijalnih prigoda, kakav je bilo Kraljičin Dijamantski Jubile 2012 godine.

Interesantno je da su se drugi slavni kreatori proslavili dizajnirajući prvo muške a tek potom ženske torbe, kao što je slučaj sa dizajnerskom kućom Miuccia Prada i Bottega Veneta. Proizvodnja velikih muških torbi i druge kožne galanterije namijenjene muškoj populaciji danas je industrija koja godišnje donosi zaradu od 4 milijarde dolara.

Klasična Chanel torba na preklop je najpoznatija torba na svijetu. Poznata pod imenom Chanel 2.55 (po datumu kada je nastala, februar 1955 godine) je torbica kojoj, zbog neviđenog interesovanja i potražnje, svake godine cijena raste za 15%. Trenutno, model Chanel 2.55 srednje veličine, iznosi nevjerovatnih 4,900$.
Ako ste mislili da je to basnoslovna suma novca za običnu torbu, šta reći za cijenu torbi dizajnerske kuće Hermes Birkin koje slove kao najskuplje na svijetu i čija se cijena kreće u rasponu od 10.000$ do 120.000$ ? Njihove torbe se izrađuju od različitih materijala od kojih su neki teleća koža, krokodil, pa čak i torba pravljena od noja.


Prva najskuplja torba ikada napravljena kreirana je 2008 godine od strane japanskog dizajnera za modnu kuću Hermes Birkin. To je torba napravljena od platine sa preko 2.000 dijamanata i cijenom od preko 2 miliona $.


2010 godine Guinness je nagradio lebanonsku draguljarsku kuću Mouawad za kreaciju najdragocijenije torbice na svijetu. Nazvana je 1001 Noć Dijamanata i iznosi 3.8 miliona $


Kažu da su torbe modne kuće Louis Vuitton, torbe koje se najviše falsifikuju na svijetu, a priča se i to da se sve njihove neprodate torbe na kraju godine spaljuju i uništavaju da ne bi došlo do masovnih rasprodaja i time sačuvao ekskluzivitet na tržištu. Te informacije nisu nikada zvanično potvrđene niti opovrgnute.

Istraživanje obavljeno 2007 godine tvrdi da su ustvari muškarci ti koji se odlučuju za torbu bazirano po tome ko je dizajnirao, više nego žene. Isto istraživanje tvrdi da žene u prosjeku posjeduju 6 tašni u isto vrijeme. Da je prosječna težina tašne koju svakodnevno nosimo sa sobom 3.3 kg i to da je 22% žena spremno radije potrošiti novac na dizajnersku tašnu naspram samo 9% koje bi se odlučile za dizajnerske cipele .

Magično carstvo ženske torbe je "crna svemirska rupa" za pripadnike jačeg spola. Još nisam srela niti jednog koji se, bar jednom, nije zapitao šta je to što mi neumorno prtimo sa sobom gdje god krenemo. Zbog toga sam i pronašla podatke o tome šta se, sem ključeva, novčanika i telefona, još može pronaći u ženinoj "najboljoj prijateljici".
Sredstvo za dezinfekciju ruku
Igla, konac i rezervni dugmići
Baterijska lampa
Gumice i šnale za kosu
Aspirini i putno pakovanje tableta protiv bolova
Papir i olovka, neplaćeni računi
Šibice ili upaljač
Ogledalce i šminka
Rezervni ulošci i tamponi
Pepermint bombone ili žvake
Čokoladica ili neka vrsta grickalice
Osvježavajuće maramice
Mala tuba kreme za ruke i paket hanzaplasta
Papirne maramice i mini dezodorans
Slušalice
Lista bi mogla biti dugačka bar još dvije stranice ako se radi o majkama sa malom djecom, ali se nadam da sam im bacila bar malo svijetlosti u taj zagonetni svijet koji zovemo Njeno Veličanstvo "Ženska Torba".


Farah Krvavac