BLOG ZA TEBE

Albert Kami


Albert Kami (Albert Camus) Mondovi, Alžir, 1913. - Villeblevin, Francuska, 1960. je francuski književnik i filozof, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1957. godine. Poznat je po svom karakterističnom stilu pisanja i tematikama svojih djela. Čitav njegov opus temelji se na ideji apsurda ljudske egzistencije. Modernog čovjeka naziva bludnim, ciničnim monstrumom, a kao suprotnost svijetu današnjice evocira antičku Grčku, koja je "u svemu znala nači pravu mjeru". 

Rođen je u siromašnoj i gotovo nepismenoj porodici. Godinu dana nakon njegova rođenja poginuo mu je otac, a on je ostao živjeti s polugluhom majkom. Odrastao je u vrlo lošim uslovima, u siromaštvu. 1923. dobio je državnu stipendiju i upisao gimnaziju, nakon koje upisuje Univerzitet u Alžiru. Kao mladić bio je golman u nogometnoj ekipi na univerzitetu, ali je nedugo nakon toga dobio tuberkulozu, zbog čega je morao napustiti nogomet, ali i privremeno obustaviti studij. Kako bi se prehranio, obavljao je mnoge poslove, od privatnog učitelja do prodavača automobilskih dijelova.

1936. diplomirao je filozofiju na svom Univerzitetu. Te godine osnovao je i svoju pozorišnu družinu, za koju je pisao komade, režirao predstave i povremeno glumio. Počeo je baviti se i novinarstvom, te objavljuje svoju prvu zbirku eseja "Lice i naličje".

1939. izdao je drugu zbirku eseja "Pirovanje", a kada je započeo drugi svjetski rat, prijavio se u vojsku u koju nije primljen zbog tuberkuloze koja mu je narušila zdravlje. Uskoro je Camus počeo pisati za časopis Paris-Soir, te 1941. godine završava svoj prvi roman "Stranac", istovremeno štampajući i esej "Mit o Sizifu" koji predstavlja egzistencijalizam i roman apsurda. 1947. izdaje roman "Kuga", svoj drugi najpoznatiji roman. Napisao je i mnoga druga filozofska djela, eseje, romane i novele. Za svoj književni rad Camus je 1957. godine dobio Nobelovu nagradu. Umro je u automobilskoj nesreći u okolici Sensa, 1960. godine.

MISLI

- Čovjek je jedino stvorenje koje odbija da bude ono što jest.

- Čovjek je uvijek slobodan na nečiji tuđi račun.

- Čovjek je više čovjek po stvarima koje prešućuje, nego po onima koje kaže.

- Jedan savjet, prijatelju: ne čekaj Sudnji dan - svaki je dan sudnji.

- Jedna od karakteristika osrednjeg duha jeste vječito preračunavanje.

- Ljepota bez draži isto je što i udica bez mamca.

- Ljudsko srce ima nezgodnu naviku da sudbinom naziva samo ono sto ga satire.

- Naučio sam živjeti s mišlju da nikada neću naći mir i sreću. Ali još uvijek ću sve od sebe dati između ta dva trenutka.

- Novac možda ipak nije zlo, inače ga se zacijelo ne bismo mogli tako lako osloboditi.

- Onaj koji očajava zbog događaja je kukavica, ali onaj koji se uzda u ljudsku sudbinu je budala.

- Protiv neugodnih istina ima samo jedan lijek - treba se s njima pomiriti.

- Tražiti ono sto je istinito ne znaci tražiti ono sto je poželjno.

- U svijetu bez iluzija čovjek je stranac.

Ne hodaj ispred mene, možda te neću slijediti.
Ne hodaj iza mene, možda te neću voditi.
Hodaj pored mene i budi mi prijatelj.