BLOG ZA TEBE

Vladimir Nabokov


Vladimir Vladimirovič Nabokov (Sankt Peterburg, 22.04. 1899.Montreux, 02.07. 1977.), rusko-američki književnik. Nabokov je romanopisac, pjesnik, prevodilac i književni publicist, Bio je kozmopolitski ruski emigrant koji je izvrsnim poznavanjem nekoliko jezika, i kontroverznom prozom postao jednim od najpoznatijih i najcjenjenijih književnika 20. vijeka. Sam Nabokov za sebe je rekao: "Ja sam američki pisac rođen u Rusiji i školovan u Engleskoj, gdje sam studirao francusku književnost prije nego što sam petnaest godina proveo u Njemačkoj."

U njegov literarni rad ubrajaju se stotine poema, deseci novela, drama, prijevoda s ruskoga i s engleskog, književnih kritika i eseja. Pod uticajem klasične ruske i moderne evropske književnosti piše romane u kojima uz obilje fantazije i humora suprotstavlja tradicionalni i moderni sistem vrijednosti. Zbog bezobraznog seciranja spolnog života svojih junaka svrstan je i među pornografske pisce. Od dvadeset njegovih romana remek-djela su "Dar", napisan na ruskom i objavljen 1938., te Lolita 1955. i Blijeda vatra 1962. na engleskom. Objavio je i jednu od najboljih autobiografija na engleskom jeziku Govori, sjećanje!. Osim toga, napisao je mnogo stručnih članaka o leptirima.

Svjetsku slavu stekao je tek 1955., objavivši roman Lolita. Popularnosti romana s temom o opsjednutosti sredovječnog muškarca 12-godišnjom djevojčicom, pridonio je i film u režiji slavnog reditelja Stanleyja Kubricka, s Jamesom MasonomShelley Winters i Sue Lyon. Popularnost glavnog lika bila je takva da je pojam Lolite, djevojčice na pragu sazrijevanja u ženu, postao dio svakidašnjeg govora.


MISLI
- Dobar čitatelj se ne identificira samo sa likovima u knjizi, već i s umom koji je napisao i sastavio tu knjigu.

- Ništa ne oživljava prošlost tako potpuno kao miris koji je nekada bio povezan s njom.

- Nemam nikakvih želja, sem želje da se izrazim prkoseći nijemosti čitavog svijeta.

- Igrajući na sigurno, radije prihvatam samo jednu vrstu moći: moć umjetnosti nad šundom, trijumf magičnog nad svirepim.

- Igraj se! Izmisli svijet! Izmisli stvarnost!

- Usamljenost kao situacija se može ispraviti, ali kao stanje uma je neizlječiva bolest.

- Riječi bez iskustva su besmislene.

- Ljudski život je niz fusnota u nedovršenom remek-djelu.

- Mislim da je sve stvar ljubavi; što više volite uspomenu, ona postaje jača i čudnija.

- Bila je to ljubav na prvi pogled, na posljednji pogled, na doživotni pogled.