BLOG ZA TEBE

Johanes Brams


Johanes Brams (Johannes Brahms) je njemački kompozitor i pijanista. Rođen je 1833. godine u Hamburgu, u luteranskoj porodici, Brams je proveo veliki dio svog profesionalnog života u Beču. Tokom života njegova popularnost i uticaj bili su značajni. On je ponekad uvrštavan zajedno sa Bachom i Beethovenom, kao jedan iz "Tria B". Brams je komponovao za klavir, kamerne ansamble, simfonijski orkestar, za glas i hor. Kao pijanista, premijerno je izveo mnoge svoje radove. Radio je sa nekim od vodećih izvođača svog vremena, uključujući i pijanisticu Claru Schumann i Josepha Joachima (koji su bili njegovi bliski prijatelji). Mnoga njegova muzička djela postala su vezivno tkivo modernog koncertnog repertoara. Brams, koji je bio beskompromisni perfekcionista, uništio je neke od svojih radova, a druge ostavio neobjavljene. 

Brams se često smatra muzičkim tradicionalistom i inovatorom. Njegova muzika je čvrsto ukorijenjena u strukturama i kompozicijskim tehnikama baroka i klasičnih majstora. Bio je majstor polifonije, složene umjetnosti koja zahtijeva veliku disciplinu po kojoj je Bah bio poznat, kao i razvoja kompozicijskog etosa pionira poput Haydna, Mozarta, Beethovena, i drugih kompozitora. Brams je težio "čistoći" ovih poštovanih "njemačkih" muzičkih struktura i razvijao ih je u romantičnom stilu, u procesu stvaranja hrabrog novog pristupa harmoniji i melodiji. Iako su mnogi savremenici smatrali njegovu muziku previše akademskom, njegov doprinos i vještina bili su predmet divljenja takvih kompozitora kao što su Arnold Schoenberg i Edward Elgar. 

Marljiva, visoko izgrađena priroda radova Johanesa Bramsa bila je polazište i nadahnuće za buduċe generacije kompozitora. U okviru njegovih pedantnih muzičkih struktura ugrađena je visoko romantičarska priroda